Goranu Mrđi 11, Miloradu Mrđi i Mili Kokotu po sedam godina zatvora

Vijesti 21. dec 201813:55 > 13:56
N1

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Gorana Mrđu na 11 godina zatvora, a Milorada Mrđu i Milu Kokota na po sedam godina zatvora zbog počinjenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sanskog Mosta.

Izricanje drugostepene presude bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) za ratni zločin održano je nakon tri godine suđenja.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije RBiH tokom vremenskog perioda od 1992. do kraja 1994. godine na širem području regije Sanskog Mosta, kao pripadnici VI sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, optuženi postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. Ženevske konvencije, te su počinili ubistva civila, nanosili civilnim osobama snažan fizički i duševni bol, uz upotrebu sile i prijetnje prisilili drugu osobu na seksualni odnos-silovanje, nečovječno postupali prema civilnom stanovništvu i vršili pljačkanje njihove imovine.

Optužnica je teretila Gorana Mrđu, Milorada Mrđu, Ranka Mrđu i Milu Kokota da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 20. januara 2015. godine optužnicu koja optužene Gorana Mrđu, Milorada Mrđu, Ranka Mrđu i Milu Kokota tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 26. februara 2015. godine pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH optuženi Goran Mrđa, Milorad Mrđa, Ranko Mrđa i Mile Kokota izjasnili su se da nisu krivi.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 13. aprila 2015. godine. Nakon okončanog glavnog pretresa 19. maja 2017. godine vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu kojom su optuženi Goran Mrđa, Milorad Mrđa i Mile Kokot oglašeni krivima za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud je u maju prošle godine optuženog Gorana Mrđu osudio na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, Milorada Mrđu na osam godina i Milu Kokota na deset godina zatvora. Istom presudom, optuženi Goran Mrđa i Milorad Mrđa su u odnosu na nekoliko tačaka optužnice oslobođeni od optužbe da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oslobođen je Ranko Mrđa.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 7. novembra 2017. godine.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe, Ranka Mrđe i Mile Kokota nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je rješenje kojim se uvažavaju žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe i Mile Kokota, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 19. maja 2017. godine, ukida i određuje se održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.