Hasanović: Kupovina socijalnog mira će sigurno početi ovih dana

Vijesti 05. jan 201909:42 > 09:42
N1

Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, govorio je jutros, između ostalog, o posljednjim dešavanjima u Banjaluci i slučaju ubistva Davida Dragičevića, kao i predstojećem obilježavanju 9. januara.

“Kupovina socijalnog mira će sigurno početi ovih dana, od 9. januara na ovamo kupovina socijalnog mira će početi tim nekim pronacionalističkim pričama, entitetski patriotizam i slično. Meni je zanimljiva ova korelacija ‘državnog udara’ koji se hoće nametnuti opoziciji i građanima koji to rade”, kazao je Hasanović gostujući u Novom danu na N1.

Govorio je i o optužbama za ‘držani udar u Republic Srpskoj.

“Zanimljiva mi je u simboličkom kontekstu iz razloga što mi se čini da se pred 9. januar nastoji ispucati ta kategorija, odnosno taj pojam državni udar, kako bi se na neki način nametnulo mišljenje o Republici Srpskoj kao državi. Da li se to može nazvati državnim udarom? To je jedan širok pojam, mnogo primjenjeniji pojam bi možda bio puč, ali zaista ne vidim nikakve elemente puča. Mislim da se tu samo želi taj jedan transfer neprijatelja prebaciti na opoziciju”, poručio je.

Kako je kazao, po njemu tu ima jedan drugi sporan problem.

Protesti sami po sebi ne nude nikakvu sistemsku promjenu i od njih nikakva sistemska promjena ne može ni doći. Ako vidimo taj narativ koji je konstruirala vladajuća politička stranka i ambijent u Republici Srpskoj, ali i u Bosni i Hercegovini općenito, koji vežemo za ‘90-te godine. On je veoma jak i na njega nacionalističke stranke imaju monopol. Opozicija s druge strane ne nudi nikakve radikalno drugačije promjene. Oni su na istoj matrici, samo se radi o kadrovskoj promjeni, odnosno kadrovskom sukobljavanju”, naveo je Hasanović.

Kako je kazao, potencijal vidi u umrežavanju solidarnosti između entiteta, gdje jedna ljudska tragedija počinje da ogoljava načela na kojima se nalazi sistem.

“Upravo u tom momentu kada se počinje ogoljavati šta se krije ispod poretka, kada građani nastoje da se solidarišu, tad dobijate radikalnu reakciju od strane vlasti i ponovo se vraća u istu matricu ponašanja”, naveo je Jasmin Hasanović, asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.