Karadža: Pozitivne priče iz BiH čitaju se u cijelom svijetu

Vijesti 12. mar 201509:24 > 09:34
N1

Urednik u novinskoj agenciji Anadolija Adis Karadža u Novom danu komentarisao je današnju štampu.

Servis Anadolije na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, sa sjedištem u Sarajevu, pokrenut je prije tačno tri godine.

Karadža je istakao da je treći rođendan Anadolije “mali jubile”, jer u ovoj agenciji žele proslaviti još mnogo godina.

“Zadovoljni smo sa onim što smo postigli u ove tri godine, međutim tu nećemo stati. Jedna od dugoročnih strategija je da Anadolija do 2020. postane jedna od pet najjačih svjetskih medijskih agencija”, rekao je urednik Anadolije i dodao da je misija ove agencije da čitaocima donese što više pozitivnih priča.

“Pokušavamo naći male ljude koji čine velike stvari. Pokušavamo što više donijeti pozitivnih priča iz svijeta, a posebno iz BiH jer se naše priče objavljuju na sedam svjetskih jezika. Znači, te pozitivne primjere iz naše zemlje mogu čitati naši čitaoci u cijelom svijetu”.

Bitno je napomenuti da agencija Anadolija priče ne nudi direktno čitaocima nego drugim medijskim kućama, koje ih onda objavljuju kroz svoja štampana, elektronska i druga izdanja.

Karadža je komentarišući dnevnu štampu primijetio da se “uvijek ponavljaju iste stvari”. Obavezno mora biti neka vijest iz crne hronike, tvrdi on.

“Evo, jedna od bitniji stvari koje su se desile jučer je posjeta američke ambasadorice Srebrenici, koja je odala počast žrtvama genocida. Maureen Cormack je tom posjetom poslala važnu poruku da Srebreničani i genocid u Srebrenici nisu zaboravljeni”.

Gost Novog dana se dotakao i problema pasa lutalica u Sarajevu.

“Problem pasa lutalica traje godinama. Nadležne institucije nemaju adekvatnog rješenja za ovaj problem, ili, možda, ne žele da se nose sa njim. Interesantno, Sarajlije su ponovo pokazali svoju osobinu, koja je bila izražena i u ratu, prilagođavanje situaciji. Pomalo nerealna situacija je da su se građani pomirili sa svakodnevnim napadima pasa lutalica”, tvrdi Karadža.

Urednik u agenciji Anadolija je naglasio da je jedna od najbitnijih vijesti nominacija za Nobelovu nagradu književnik Tvrtka Kulenovića.

“Nominacija Kulenovića je jedna od bitnih i pozitivnih vijesti. Naslovnice naših novina baš i ne prenose realnu sliku o BiH. Kao da se insistira na crnim hronikama, a nije sve tako crno. Ima i pozitivnih primjera”, naveo je Karadža.

Gost Novog dana za kraj je dao svoje viđenje situacije u nogometnoj reprezentaciji BiH.

“Dobro je što novi selektor Mehmed Baždarević ima prvi meč protiv Andore jer je to jedna od slabijih evropskih reprezentacija. Taj meč može pomoći Zmajevima za podizanje atmosfere i morala. Vjerujem da će na prijateljskom meču u Austriji, koji se igra 31. marta, biti više naših navijača nego domaćih. Po tome smo jedinstveni u Evropi jer na mnogim našim gostujućim mečevima imali smo veću podršku naših simpatizera nego reprezentacije protiv kojih smo igrali”, zaključio je Karadža.