Društvo za ugrožene narode: Proslavljanje 9. januara neprimjereno i uvredljivo

Vijesti 08. jan 201916:31 > 16:37
N1

Pompezno proslavljanje Dana Republike Srpske 9.januara je neprimjereno i uvredljivo ne samo za žrtve masovnih progona, egzekucija, silovanja i genocida već i za državu BiH i njene institucije, navode iz Društva za ugrožene narode Odjeljenja za Bosnu i Hercegovinu.

Društvo za ugrožene narode za BiH nalazi neprimjerenim i uvredljivim proslavljanje Dana Republike Srpske 9. januara jer je proslava ovog datuma prema odluci Ustavnog suda BiH neustavna.

“Republika Srpska je nastala na piramidi kostiju ubijenih nesrba što potvrđuju presude Međunarodnog suda za ratne zločine Den Hagu. Radovan Karadžić i kompletan establišment Republike Srpske osuđeni su za masovna ubojstva, masovne progone, masovna silovanja i deportacije u koncentracione logore, za spržena sela i porušene gradove i na koncu za najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, za genocid u Srebrenici. I konačno, Međunarodni sud pravde kao najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija proglasio je institucije Republike Srpske, vojsku i policiju, odgovornim za počinjeni zločin genocida u Srebrenici”, stoji u saopćenju.

“Obilježavanje Dana Republike Srpske teško podnose oni koji po masovnim grobnicama još uvijek traže po jednu kost svojih najmilijih, a to su majke, sestre, kćerke i rođaci ubijenih”, istakle su Fadila Memišević i Belma Zulčić ispred Društva za ugrožene narode za BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.