Ni dva i po mjeseca nakon ubistva sarajevskih policajaca nema optužnica

Vijesti 08. jan 201916:57 > 17:09
N1

Istragu o ubistvu dva policajca u Sarajevu, kantonalno Tužilaštvo i dalje vodi u strogoj tajnosti. O pojedinostima ove istrage, u kojoj je do sada saslušano više od 80 osoba, ne mogu govoriti. Zbog dovođenja u vezu sa dvostrukim ubistvom i okolnostima slučaja u pritvoru su Srećko Trifković, Miloš Obradov i Slaven Dakić. U toku je i istraga o teškom ubistvu Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu. Saslušano je više desetina osoba. U dosadašnjoj fazi istrage niko nije pritvoren.

Dva i po mjeseca prošlo je od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u Sarajevu. Na policajce je pucano dok su bili na dužnosti oko četiri sata iza ponoći – 26. oktobra. Vijest o ubistvu policajaca na ulicama glavnog grada uzdrmala je Bosnu i Hercegovinu. Iz Sindikata policije Kantona Sarajevo u kontaktu su i pomažu porodicama ubijenih kolega. Svi čekaju istinu.

“Porodice izražavaju zahvalnost za aktivnosti Sindikata i očekuju da se u neko dogledno i razumno vrijeme pronađu vinovnici ovog gnusnog ubistva naših kolega i privedu licu pravde”, istakao je Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Kantonalno sarajevsko Tužilaštvo ovu istragu vodi u strogoj tajnosti. Zbog dovođenja u vezu sa dvostrukim ubistvom u pritvoru je Srećko Trifković – dobro poznato ime autokriminalnog miljea. Jedan je od optuženih u najopsežnijem predmetu organizovanog autokriminala – poznatijem kao slučaj ‘Volan’. Odbrana Trifkovića, kojem pritvor ističe 27. januara, i dalje tvrdi da nema uvid u dokaze.

“Samo sada tvrde da umjesto vozila ‘Golf’ koje je navodno bilo na licu mjesta – da je na licu mjesta bilo vozilo ‘Seat’, ali ne kaže se – ni sjedio je, ni stajao je pored, ni pucao je, ništa se ne kaže”, ukazala je Tatjana Savić, advokat Srećka Trifkovića.

U pritvoru je i Miloš Obradov koji je uhapšen krajem novembra na Palama. Pritvor mu je produžen do 28. februara. Njegov advokat navodi da se Obradov sumnjiči kao saizvršilac dvostrukog ubistva, bez detalja o načinu izvršenja.

“On se navodno dovodi u vezu sa licem mjesta nekoliko dana prije po osnovu nekog video snimka na osnovu koga nije bilo moguće da se utvrdi ni marka vozila pa je nekoliko dana traženo pogrešno vozilo, a ni broj tablica – navodno, ali iz nekog razloga tvrde da se na snimku nalazi Miloš Obradov”, rekao je Bojan Veselinović, advokat Miloša Obradova.

Upitan da li je riječ o video snimku od 23. oktobra, Veselinović je odgovorio potvrdno.

U pritvoru je i Slaven Dakić – osumnjičen za tešku krađu i sprečavanje dokazivanja. Uhapšen je na području opštine Rogatica nakon što su policijske agencije pretražujući teren uočile sporni crni terenac na Sokocu. Ovo vozilo, ranije ukradeno, vještačeno je kao dokazni materijal. Istraživali su se navodi da je automobil primijećen u Sarajevu na dan ubistva dva policajca. I Dakić je jedan od optuženih u predmetu ‘Volan’.

“Kada je u pitanju ova vrsta i drugi oblici organizovanog kriminala to bi moralo da preuzme državno tužilaštvo, morala bi da se uključi SIPA, a da kantonalne policijske agencije, federalna policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske daju pomoć i asistenciji SIPA-i i državnom tužilaštvu. Mislim da je to jedan od načina, ja pretpostavljam da oni razmišljaju oko toga, ako ništa moraće se uključiti u narednom periodu. Svaki dan, svaki sat u ovakvim slučajevima se ne može vratiti – iz razloga što postoji mogućnost, a izvršioci su sigurno i tragove sklonili i sve drugo što bi ih moglo dovesti u vezu sa tim krivičnim djelom. Protok vremena je kod ovih krivičnih djela, a i kod mnogih drugih – izuzetno bitan”, objasnio je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

U toku je i istraga o teškom ubistvu Miloša Ostojića koje je prvog dana 2019. godine uznemirilo stanovnike Istočnog Sarajeva. Privedeno je, saslušano i pušteno više desetina osoba. U dosadašnjoj fazi istrage niko nema status osumnjičenog. Nezvanično saznajemo da motivi ubistva mogu ukazivati na dva pravca, a jedan od onih koji se istražuje je i sumnja na reket. Ubistvo je izvršeno automatskom puškom ispred kluba ‘Sparta’ u Ostojićevom suvlasništvu. Saznanja ukazuju da je zapaljeni ‘Golf pet’ koji je pronađen nešto dalje od mjesta ubistva ranije ukraden na području Tuzle. Ubijeni Miloš Ostojić sin je poznatog biznismena iz Istočnog Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.