Rašidagić za N1: Nije prvi put da Timothy Less plasira takve teze

Vijesti 08. jan 201919:05 > 19:09
N1

Govoreći za N1 o odnosima između Balkanskih država, Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je naglasio da je vrijeme ratova u ovom dijelu svijeta prošlo. Kao problemom je istakao to što "dvije trećine vlasti u Bosni i Hercegovini radi protiv svoje države". Smatra da je dio rješenja za probleme u Bosni i Hercegovini u proaktivnom pristupu Evropske unije.

Rašidagić je podsjetio da je rasprava o mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu rak rana svake generacije političara dodavši:

“U nedostatku pomaka da se promijene životi ljudi, pokreće se pitanje koje i nema veze sa životom. Pitanje granica je omiljeno pitanje za nacionaliste na Balkanu. To je omiljeno pitanje i retorika kojoj ne trebamo pretjerano pridavati pažnju”.

Komentarisao je i stav Timothyja Lessa, nekadašnjeg britanskog diplomate da na Balkanu neće biti mira dok se ne stvore velika Srbija, Hrvatska i Albanija rekavši:

“Svaka od tih država je nekada bila velika, a Bosna i Hercegovina je bila samo moneta za podkusurivanje. Nije to prvi put da on plasira takve teze. Prije dvije godine je on to uradio, što je bilo objavljeno u nekim ozbiljnim britanskim novinama. Grupa nas je reagirala na to i to je dosta dobro primljeno u svjetskim medijima”.

Naglasio je da je Less plaćeni lobista i da Republika Srpska, Srbija i Hrvatska izdvajaju veliki novac za lobiranje. Ukazao je da stav Lessa ili nekog drugog pojedinca nije i zvanični stav Ujedinjenog Kraljevstva kao države.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je podcrtao i sljedeće:

“Radi se na tome da se Republika Srpska dugoročno integrira u Srbiju, pa da situaciju dovedu pred zid. To je deklarirana politika Srbije, kao i Hrvatske. Ta će se politika nastaviti“.

Kao problemom je naveo i to što u Bosni i Herceogvini postoje tri naroda od kojih samo jedan Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svojom dodavši:

“Mislim da je Bosna i Hercegovina jedini slučaj u historiji gdje dvije dvije trećine vlasti rade protiv te države. Govore da ne vole svoju državu, rade protiv nje, a ministri su u ključnim resorima. Ja duboko vjerujem u ovu državu jer nemam rezervnu državu. Teško je shvatiti ljude koji su ovdje odrasli i jedu hljeb ovdje, a rade protiv nje”.

Prema riječima Rašidagića, vrijeme ratova je prošlo i ne vidi mogućnost sukobljavanja u doglednoj budućnosti. Moguće rješenje problema u Bosni i Hercegovini vidi u sljedećem:

“Rješenje problema bi mogla otvoriti Evropska unija. Kada Evropska unija shvati da Bosna i Hercegovina ima frankenštajski ustav i kada se uključi proaktivno u rješavanje problema – stavi do znanja Srbiji da je njeno članstvo u Evropskoj uniji upitno ako ne promijeni odnos prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, onda mislim da će to uticati na rješavanje odnosa u Bosni i Hercegovini”.

Ipak, kako je kazao, Balkanu se ne treba pridavati mnogo pažnje u smislu njegove važnosti u međunarodnim odnosima i da je upitna teza o namjeri Donalda Trumpa, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da destabilizira Evropsku uniju. Smatra da ‘BREXIT’ ima veći potencijal da ugrozi Uniju nego bilo koja druga država. Također je kao upitnim istakao konzistentnost Trumpove politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.