Šta blokada američke vlade znači za BiH?

Vijesti 10. jan 201917:19 > 17:21
Ambasada SAD u BiH

Blokada rada američke Vlade neusmnjivo će ostaviti posljedice i na američko prisustvo u drugim zemljama. Ambasade i ambasadori, agencije, projekti i sve ono što nije neophodno za sigurnost i stabilnost SAD-a bit će stavljeno na čekanje dok se ne postigne dogovor između Trumpa i Demokrata. Više od 800 hijada zaposlenika Vlade kako u SAD-u, tako i u svijetu, sada se nalaze van svojih radnih mjesta ili su na njima, ali rade bez plate.

Američki State Department trenutno funkcioniše sa manjkom osoblja i bez ureda za informisanje. Zbog čega nam nisu mogli odgovoriti na upit kada u BiH stiže novi ambasador Eric G. Nelson jer to nije ključno pitanje za administraciju.

“Zbog zastoja u odobravanju sredstava, Ured za štampu će raditi u smanjenom obimu. Komunikacija sa medijima će biti ograničena na događaje i pitanja koja se tiču sigurnosti ljudskog života ili zaštite imovine, ili onih za koje se utvrdi da su od suštinskog značaja za nacionalnu sigurnost”, saopšteno je iz State Departmenta.

Bivši ambasador SAD-a u Sarajevu Richard Kauzlarich za N1 pojašnjava da će ova neizvjesnost potrajati. Iako je Bosnu i Hercegovinu trebala uskoro napustiti sve dok se ne riješi sukob Trumpa i Demokrata američke interese u Sarajevu će zastupati sadašnja ambasadorica.

“Ono što znamo jeste da samo najneophodnije osoblje trenutno dolazi na posao u State Departmentu, ali da nisu plaćeni za svoj rad. Pretpostavljam da oni koji su zaduženi za administrativni proces za dolazak i odlazak ambasadora nisu ocijenjeni kao neophodno osoblje. Zbog toga ambasadorica Cormack, koja je uradila izvrstan posao u Sarajevu, ostaje na svojoj poziciji dok administrativni posao ne bude okončan. Sve dok ne napusti Sarajevo ona će djelovati kao američka ambasadorica sa punim ovlastima”, otkrio je Kauzlarich.

Agencije poput USAID-a ili Mirovnih snaga čiji radnici i volonteri pomažu zemljama u razvoju i mladima u tim zemljama također su ugrožene ovakvim potezima američkog predsjednika i rade smanjenim kapacitetom. Trump je poručio kako nema namjeru odustati od svojih zahtjeva.

“Ovo može trajati dugo ili može biti kratko. Može trajati dugo. Ovo je prevažna tema da bi je napustili. Trajat će koliko bude trebalo. Ja sam spreman i mislim da ljudi znaju da sam upravu”, poručio je Trump.

Demokrate sa Capitol Hilla poručuju kako predsjednikovo ponašanje nije prihvatljivo te kako nanosi štetu kako građanima tako i američkim interesima.

“Stvarnost je da bi predsjednik mogao danas okončati ovo i otvoriti Vladu i on bi to trebao uraditi. Umjesto toga, on zatočenicima drži američke građane i zadržava plate odgovornih radnika zbog njegovog neefektivnog i skupog zida”, istakla je Nancy Pelosi, predsjedavajuća američkog Zastupničkog doma.

Vrijedno je napomenuti kako je ovo jedna od najdužih blokada američke Vlade ikada, a negativni efekti kako po same SAD, ali i njihove odnose sa drugim zemljama će se osjetiti u narednim godinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.