Karamarko: Hrvatski predstavnici uveličali velikosrpski dernek u Banjaluci

Vijesti 10. jan 201921:53 > 21:55
Goran Stanzl/PIXSELL

Najnovija provokacija smišljena u Beogradu nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za otcjepljenje tzv. Republike Srpske od države Bosne i Hercegovine i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane „velike Srbije“. Reakcija je to bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka data agenciji Patria, dan nakon što je u Banjaluci proslavljen 9. januar, koji se u tom dijelu Bosne i Hercegovine slavi kao entitetski praznik, uprkos zabrani Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za većinu Srba taj datum znači početak stvaranje Republike Srpske, dok za Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na tom području do devedesetih 9. januar znači početak stradanja.

Prisustvo hrvatskih političara na proslavi u Banjaluci, tim više, kaže Karamarko, paradoksalno je.

Hrvatski mediji izvijestili su u srijedu o posjeti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića Banjaluci tokom proslave 9. januara, kao i posjeti tom slavlju ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija, podsjećajući na apsurdnu činjenicu da je tokom proslave odlikovan bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

“U vrijeme dok sam kao pozicionirani političar i dužnosnik obavljao gotovo sve najvažnije vodeće funkcije u političkom sustavu Republike Hrvatske, za mene je službeno i privatno RS bila i ostala takozvana tvorevina, stvorena na neviđeno brutalnom, dvostrukom genocidnom zločinu o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije“, kaže Karamarko, objašnjavajući da je „današnje područje tzv. RS prvo etnički očišćeno protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, poglavito Hrvata i Bošnjaka, a nakon toga počinjen je i nezapamćen genocid u Srebrenici kakav se ne pamti u novijoj povijesti.“

“Zbog toga je paradoksalno, ali i nezamislivo da je i ove godine 9. siječnja u Banjaluci organizirano pravo slavlje u čast rođenja tzv. RS”, kaže Karamarko za Patriju, naglašavajući da je to „osobito paradoksalno zbog razloga što je Ustavni sud BiH izrijekom takve i slične proslave zabranio.“

“Za mene kao Hrvata koji je svjestan značaja BiH za Hrvatsku u svakom pogledu, još je paradoksalnije da su taj velikosrpski dernek svojom nazočnošću uveličali i blagoslovili tzv. predstavnici hrvatskih političkih vlasti osobito uz činjenicu da su svi drugi visoko rangirani političari po naputku EU bojkotirali ovo nelegitimno slavlje”, kaže bivši lider HDZ-a.

Opširnije na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.