Život beskućnika na sarajevskim minusima

Vijesti 12. jan 201908:51 > 08:56
Anadolija

Temperaturni minusi i loše vremenske prilike i ove godine su napunili Prihvatilište pri Gerontološkom centru u naselju Nedžarići u Sarajevu, koje je trenutno utočište za 19 beskućnika i osoba u stanju socijalne potrebe.

Imaju isti tretman kao i korisnici koji se nalaze na redovnom smještaju u Centru. Tri obroka, higijenske usluge i topla prostorija za boravak, mnogo znači osobama koje nemaju krov nad glavom i za koje se nema ko brinuti. Uglavnom je riječ o osobama koje su spas nalazile u napuštenim objektima i preživljavale na različite načine na ulicama.

Borave u malom objektu, koji se nalazi u krugu Gerontološkog centra, a koji je izgrađen davne 1984. godine, u vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Neki su u zajedničkoj prostoriji gdje se nalazi televizija, a neki u spavaćim sobama. Tu je i osoblje koje im pomaže u održavanju higijene. Dok jedna od uposlenica brije jednog od korisnika, na njegovom licu ne vidi se ništa osim praznog pogleda i tuge.

Sklonjeni s ulice

Značajan broj korisnika bježi od kamera. Ne žele da se zna da su tu, ali i, kako kažu, nemaju šta poručiti, jer to neće promijeniti njihovu situaciju.  Desanka Vasić (42) u Prihvatilištu je više od deset mjeseci.

“Ovdje sam jer nisam stambeno zbrinuta. Djeca su mi u domu. Ovdje sam deseti, 11. mjesec. Nikada nisam imala stan”, ispričala je Vasić.

U Prihvatilištu su svi dobri prema njima i pružaju onoliko koliko su u mogućnosti.

“Imamo tri obroka, kupanje, presvlačenje, šišanje… Sklonjena sam sa ulice, a do kada ću biti ovdje, vidjet ćemo. Sretna sam što nisam vani na ovom vremenu. Znala sam i cijelu zimu ići od ruševine do ruševine i da ložim vatru u dvorištima, da se ugrijem sa djecom”, poručila je Vasić.

Među njima je i Midhat Kapedžić (57) iz Modriče. U Prihvatilištu je nekoliko dana.

Tamo sam sve izgubio. Jedno vrijeme sam bio u Gradačcu. Sestra je prodala stan u kojem sam bio. Sad se snalazim kako znam”, ispričao je Kapedžić dok ga brije i šiša jedna od uposlenica Centra.

Ovaj čovjek prvi put je u Prihvatilištu. Prije toga sklanjao se u jednoj napuštenoj kući, dok ga policija nije dovela u Centar.

“Nemam riječi zahvalnosti. Prije dolaska u Prihvatilište bio sam u jednoj napuštenoj kući. Neko veče je neko zvao policiju kada sam ušao u jednu ruševinu i oni su me doveli ovdje. Kažu mi: ‘Smrznut ćeš se.’ Pa, šta ću. Bilo je hladno”, izjavio je Kapedžić, koji kaže da se “ovdje osjeća kao kod kuće”.

Direktor Centra Zijad Memišević izjavio je da se broj beskućnika, koji utočište traže u Prihvatilištu, mijenja u zavisnosti od vremenskih prilika. Tokom ljetnog perioda u Prihvatilištu znaju biti dvije-tri osobe, koje se ne zadržavaju dugo. Dođu, okupaju se, obuku odjeću i odlaze.

“Pri Gerontološkom centru funkcioniše Prihvatilište za skitnice i prosjake, kapaciteta 25 mjesta. Trenutno ima 19 korisnika na smještaju. Svi korisnici, koji su na smještaju, su došli putem Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, odnosno opštinskih službi, uz asistenciju policijskih agencija”, izjavio je Memišević.

Prema njegovim riječima, to je jedini način smještanja u Prihvatilište.

“Kontraindikacija za smještaj u prihvatnu stanicu su zarazna bolest, psihičko oboljenje i alkoholizam. Boravak u Prihvatilištu bi trebao da bude sedam do deset dana, dok se utvrdi identitet, odakle su, dok se ne stupi u kontakt sa nadležnim centrom za socijalni rad, a onda se dalje rješava, da li u smislu vraćanja u porodicu, rad na smještaju…”, pojasnio je Memišević.

Najviše korisnika Prihvatilišta tokom zime

Ukoliko se radi o starijim osobama, koje nemaju nikoga bližeg i koje nemaju djece, tada centar za socijalni rad preduzima daljne aktivnosti i radi na smještaju u Centar.

“Nekad se zbog naše administracije, sporosti određenih institucija, taj rok produži i na nekoliko mjeseci”, istakao je Memišević.

Broj beskućnika u Prihvatilištu se povećava u zimskom periodu, kada dolazi hladnije vrijeme sa padavinama.

“Prihvatilište je najfrekventnije tokom zime, kada su niske temperature i ima mnogo ljudi koji su u stanju socijalne potrebe, preciznije, beskućnici. Ali, njihov broj u Prihvatilištu zavisi od aktivnosti drugih organizacija”, poručio je Memišević.

Prihvatilište pri Centru djeluje od 1984. godine.

“Za vrijeme Olimpijskih igara, tadašnje glave grada, da bi sklonile sa ulice ono što stranci ne bi trebali vidjeti, pri Centru su napravile montažni objekat istih kapaciteta kao i danas. Nažalost ili nasreću, taj objekat je i danas ovdje i funkcioniše kao sastavni dio Centra”, pojasnio je Memišević.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija