Tomić: U ovoj zemlji, fašizam je jači nego ikad

Vijesti 13. jan 201911:56 > 11:56
Anadolija

Fašizam nije pobijeđen i u Bosni i Hercegovini je jači nego ikad, rečeno je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu.

O temi “Fašizam – tu oko nas” govorio je član ANI Krug 99 advokat Duško Tomić.

Tomić se u obraćanju medijima podsjetio je kako od 1992. godine Krug 99 u kontinuitetu dizao glas protiv fašizma. Dodao je kako je danas tu kako bi digao glas protiv fašizma u vlastitom dvorištu i podsjetio da je 30. decembra 2018. na njegovom imanju u Međašima došlo do požara. Tom prilikom govorio je o (ne)efikasnosti policije i vatrogasnih ekipa kada je riječ o gašenju vatrene stihije na njegovom imanju.

Osvrnuo se i na prisustnost fašizma u Bosni i Hercegovini, regiji i šire.

Tomić smatra kako mu je obaveza i dalje žestoko dizati glas protiv fašizma.

“Fašizam je više nego ikad vidljiv. Fašisti ne poštuju odluke evropskih sudova. Fašisti ne poštuju odluke Ustavnog suda. Fašisti ne poštuju ništa osim svoje sile i moći i zato je krajnje vrijeme da Krug vrisne i posljednji put zatraži pomoć Evrope koja slavi 9. maj, pobjedu nad fašizmom. Fašizam nije pobijeđen, on je u ovoj zemlji jači nego ikad”, rekao je Tomić.

Vjeruje kako je Evropa odgovorna za porast fašizma na ovim prostorima, ali da nema druge nego pozivati je u pomoć.

”Naša svijest je zakazala i nadam se da će se Evropa probuditi možda već sutra“, rekao je Tomić.

Ističući kako je sin antifašiste, Milorada Tomića, a i sam antifašista, uvjeren je da će lijeva ideja, lijeve socijalne pravde, pobijediti onda kada ”lažne socijaldemokrate i lažne socijaliste budu stavljene na bunjište historije”.

Pojasnio je kako fašizma ne nedostaje u Srbiji, Hrvatskoj, SAD-u te da je fašizam prepoznatljiv, ali da u BiH uzima najviše žrtava.

”Fašizam je ‘92. uzeo stotine hiljada žrtava, sve uništio. Danas fašizam nešto lantentnije uzima danak u ovoj zemlji”, kazao je Tomić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija