Dokle se stiglo sa rješavanjem pitanja granice BiH sa Srbijom i Hrvatskom

Vijesti 14. jan 201915:19 > 15:29
N1

Željko Obradović, član državne komisije za granicu BiH za N1 je pojasnio dokle se stiglo sa rješavanjem pitanja granice BiH sa Srbijom i Hrvatskom. Kaže da bez obzira na sve primjedbe koje se stavljaju ipak postiglo mnogo po pitanju graničnih pitanja.

“Sa Republikom Hrvatskom svi dokumenti su pripremeljeni. Razgovori su započeli negdje 1997./98., 1999. smo potpisali sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i do 2005. smo u cjelosti pripremili sve dokumente. To znači i opis granice, popis specifičnih lokaliteta i popis koordinata tako da je sve bilo spremno za ratifikaciju i svi dokumenti su poslani parlamentima i jedne i druge države. Međutim, Vlada Republike Hrvatske je 2005. godine u 11 mjesecu dala određene primjedbe na granicu na moru i otada nije došlo do ratifikacije Ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, kaže Obradović i dodaje da je Ugovor o granici između ove dvije zemlje privremeno na snazi te da nema nekih poteškoća u njegovom provođenju.

Kada je u pitanju granica sa Srbijom, Obradović ističe, da je tu situacija malo specifična, jer je proces do 2003. išao dosta dinamično i da je do tok trenutka identificirana granica između dvije zemlje. Tada su prema njegovim riječima dvije državne komisije su suglasne u tome kojom linijom se proteže granica Bosne i Hercegovine i Srbije na dan međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine.

“Kolege iz Srbije nisu htjele ići u proceduru pripreme Ugovora o granici niti potpisati mape 1:25000 iz razloga jer su tražili korekciju granice na četiri lokaliteta. Možemo reći da granica nije sporna, ali kao što sam rekao kolege su tražile da se na području HE “Zvornik”, HE “Bajna bašta, područje prolaska luke Beograd-Bar i na jednom području između općina Rudo i Priboj i da se na tom području površine 40 kilometara četvornih izvrši korekcija granice “metar na metar”. Naravno, mi iz povjerenstva za granicu nismo imali taj mandat pa smo taj zahtjev proslijedili Vijeću ministara koje je napravilo jasan zaključak, a to je da se prvo izvrši potpisivanje Ugovora o granici, a tek nakon potpisivanje i ratifikacije da možemo ići na određene izmjene na granici”, ističe Obradović.

Obradović također napominje da već devet godina nije bilo nekih većih razgovora o granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali sa Republikom Hrvatskom od 2005. godine. Bosna i Hercegovina je u proteklim godinama najviše po graničnim pitanjima otišla u odnosima sa Crnom Gorom s kojom je 28. 08. 2015. ratificiran Sporazum o granici i sada se radi na pripremama za obilježavanje granice. Uskoro bi se u Sarajevu prema Obradovićevim riječima trebao održati i trilateralni sastanak Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske na kojem bi se razgovaralo o tromeđnim tačkama između ove tri države.

Podsjećamo, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je jučer poziv vlastima Srbije i Hrvatske da se što prije riješi pitanje granica ove dvije sa Bosnom i Hercegovinom. On je kazao da ono što najviše treba Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak. Zvizdić je također podsjetio da je poznato je da je Ugovor o državnoj granici izmedju BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine i da se isti, iako nije ratificiran, primjenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.