Menadžment BH Airlinesa: Avion će biti vraćen za dva dana

N1

BH Airlines ostao je bez operativnih aviona. Oba, koliko ih i ima, ostali su na popravci u Njemačkoj, jer kompanija nema novca za njihovo servisiranje. Letovi za Cirih, Kopenhagen i Beograd su suspendovani do daljnjeg.

Reporterka N1 je kontaktirala informacije te pitala za letove za Cirih i Kopenhagen kao i za Beograd sa BH Airlinesom koji su kazali da su letovi otkazani. Tu informaciju dobili su svi oni koji su planirali putovati sa BH Airlinesom u narednih nekoliko dana. Razlog – jedina bh. aviokompanija ostala je bez aviona. Oba koja je imala na raspolaganju su na popravci u Njemačkoj, a jedan već mjesecima.

“Ovaj avion što je u Njemačkoj, servis je završen i to prije dva mjeseca, ali osnovni problem što avion nije vraćen u BiH je novac – 200.000 eura otprilike“, izjavio je predsjednik Sindikata radnika BH Airlinesa Elvis Žiga.

“U međuvremenu smo izgubili ugovor za zamjenske dijelove sa fabrikom proizvođačem ATR-ova, tako da smo bili prisiljeni skidati dijelove aviona sa tog koji je bio u Mensengladbahu“, izjavio je direktor BH Airlinesa Amir Jažić.

Do jučer, preostali avion BH Airlinesa, letio je sa jednim svojim, jednim motorom koji je uzet na lizing kod HETE. Sada je i on u hangaru u Njemačkoj. Mora na generalnu popravku koja košta 600.000 eura. Menadžment se uspio dogovoriti. Za početak su serviseru platili 110.000 eura i dobili obećanje da će jedan avion dobiti za dva dana – onaj, koji bude sposobniji za letenje, kažu.

Problemi sa dugovanjima u BH Airlinesu utjecali su na gubitak povjerenja putnika, a radnici, koji platu nisu primili četiri mjeseca, nadaju se boljem sutra od 31. marta.

Podsjećamo, intervencijom Vlade FBiH koja se dogovorila sa HETOM, kompanijom kojoj BH Airlines duguje osam miliona eura za nabavku dva aviona, do 31. marta obećala je uplatiti ratu od 500.000 eura i na taj način ovoj jedinoj bh. aviokompaniji su odblokirani računi.

Pogledajte prilog Minele Jašar.