"Žao mi je što Plenković nije udario Grmoju, loše bi prošao"

Vijesti 17. jan 201917:35 > 19:57
N1

U Hrvatskom saboru jučer umalo da dođe do fizičkog obračuna između premijera Andreja Plenkovića i opozicionog zastupnika stranke Most Nikole Grmoje. Do sukoba je došlo nakon što je Grmoja optužio Vladu za izdaju Hrvatske jer provodi mjere koje pogoduju Srbiji. Ponašanje premijera Plenkovića u HDZ-u danas pravdaju time da je bio oklevetan. Reaguje i opozicija, pa se strasti ne smiruju ni danas.

Prepričavale su se razne verzije incidenta u sabornici u kojem su sudjelovali Plenković i Grmoja. A pale su i psovke koje su HDZ-ovci uputili Mostovcima.

“Ajde, odj**i tamo, imaš svoju družbu. Odj**i! Molim? Odj**i! Molim, što si mi rekao?Jesi čuo? Što si mi rekao? Rekao ti je da odj***š. Da odj***m? Da, da, rekao ti je da odj***š. Klošaru!”…

Svemu je prethodilo premijerovo ubrzano koračanje prema Grmoji, koje je izgledalo kao da ga fizički želi napasti. Iznervirao ga je Grmoja optužbom da je izdao nacionalne interese zbog Srbije, ali i spominjanjem anemije zbog koje je premijer svojedobno oslobođen služenja vojnog roka.

“Možemo trpjeti uvrede, laži, klevete, ali optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti i to je važno. A pritom riječ je o kontinuiranom doprinosu te stranke pojačanju govora mržnje”, kaže Andrej Plenković, hrvatski premijer.

Ni Plenković ni ostali HDZ-ovci ne priznaju da je premijer fizički htio napasti Grmoju, ali zato optužuju Grmoju da je pobjegao iz sabornice. I poručuju da bi se optužbom za veleizdaju trebao baviti Dorh.

“Bojim se da klevećenjem koje je jučer izneseno u Saboru se ne prelije na ulice i ne dođe do fizičkog nasilja”, poručuje Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Mostovci pak tvrde da se pokušaj napada dogodio, a Grmoja dodaje da niti jednu riječ upućenu premijeru ne povlači.

“Ja zasigurno sebi kao profesor u školi ne bih dopustio da uđem u sukob s premijerom. Pogledajte snimku. Mene kolega Beus drži i povlačim se par koraka. Ja sigurno ne bih sebi dopusti sukob s premijerom”, tvrdi Grmoja, predsjednik kluba zastupnika Mosta.

Potencijalni fizički obračun spriječili su saborska straža, Milorad Pupovac i ponajviše Miro Bulj.

“I on je mene pokušao izgurati. Nije uspio. Vidi se da je na dijeti. Osobno sam spasio obraz RH jer da je krenuo fizički na Nikolu Grmoju ne bi ostao na nogama”, kaže Bulj, saborski zastupnik (MOST).

“Jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac”, zaključuje Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Svjedok događaja, Goran Beus Richemberg, misli da se incident dogodio zbog južine.

“Premijer je bio vidno uzrujan. Nema dvojbe da je krenuo približiti se fizički. Dal je smatrao da se treba i obračunati to ne znam. U 20-ak godina koliko ga poznam nisam ga nikad vidio u takvom raspoloženju”, ističe Richemberg, saborski zastupni (GLAS).

U SDP-u su neki uvjereni da je premijer imao namjeru fizičkog obračuna, drugi se nadaju da nije.

“Ako je predsjednik vlade imao namjeru udariti Grmoju, žao mi je što to nije ostvario. To bi imalo političke posljedice za njega”, ocjenjuje Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP)

Fizičkih posljedica ni za koga nema. A je li ovakva premijerova reakcija iznimka ili presedan, oporba će vjerojatno pokušati provjeriti već na idućem aktualcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.