Kazazović za N1: Rusija nije zainteresovana samo za RS, nego za cijelu BiH

Vijesti 18. jan 201910:20 > 10:24
N1

Neven Kazazović, vojnopolitički analitičar, za N1 je komentarisao jučerašnju posjetu Vladimira Putina, ruskog predsjednika, Srbiji. Govoreći o uticaju Rusije na Balkanu, poručio je da ona nije samo zainteresovana za Republiku Srpsku, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Osvrnuo se i na proces integracije zemlje u NATO alijansu.

Kazazović je izrazio zabrinutost što je u žiži razgovora tokom posjete Putina srbijanskoj prijestolnici bila Bosna i Hercegovina. Podsjetio je na zahvalu Srbije Putinu zbog veta Rusije na rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i da se Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, požalio ruskom predsjedniku da Bošnjaci insistiraju na ulazak u NATO. On smatra da to nije tačno i taj čin Dodika je okarakterisao kao politički nekorektnim. 

Na pitanje koliko je blizak odnos između Dodika i Putina, za N1 je odgovorio:

“Nije ni blizak, ni prisan. Dodik to preuveličava. Rusija ima svojih problema i jedna opšta politika Rusije je da na neki način koči zapad gdje god može – od Ukrajine, preko Gruzije do Bosne i Hercegovine. Stanje u Bosni i Hercegovini je jako nezavidno. Vidio sam da se na nekim portalima upotrebljava sintagma hibridni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u Bosni i Hercegovini, što ne bi bilo tačno”.

Prema njegovim riječima, Rusija bi željela da muti vodu gdje može i kako hoće dodavši:

“Rusija nije zainteresovana samo za Republiku Srpsku, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu”.

Ovaj vojno-politički analitičar je saglasan da je Bosna i Hercegovina moneta za podkusurivanje velikih sila, te je ocijenio da su se Sjedinjene Države povukle iz nje nakon neuspjeha Aprilskog paketa.

U razgovoru za N1 je naveo kao mogućnost da aktuelni saziv Vijeća ministara u tehničkom mandatu usvoji Nacionalni godišnji program za NATO savez. Podsjetio je na činjenicu, kako je kazao, koja se često zaboravlja, a to je da je ovaj vojni savez već prisutan u Bosni i Hercegovini i da Srbija jako dobro sarađuje s njim.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.