Predložena suspenzija carina na uvoz električnih vozila u BiH

Vijesti 18. jan 201912:08 > 12:16
N1

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je pripremilo Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu novih automobila od 31. decembra ove godine s ciljem smanjenja oporezivanja i stvaranja boljeg ambijenaza za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu Odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udovstručuje.

Iz ministarstva su ukazali da se u svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema zadnjoj evidenciji, registrovano svega 18.

Kako je navedeno u saopštenju, primjenom povoljnije carinske stope stimulisat će se uvoz novih automobila što će značiti višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Kao ciljem ove odluke je navedeno i to da se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu, prilikom uvoza ovih proizvoda.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa 5% na 0% carinsku stopu na automobile na električni pogon, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.