Danas u Sarajevu počinje regionalna BMI konferencija

Vijesti 13. mar 201509:59 > 10:09
N1

Danas u Sarajevu počinje BMI konferencija, koja za cilj ima prožimanje ove oblasti u svim sferama naučno-akademskog, te medicinskog ambijenta u svrhe poboljšanja kvaliteta života čovjeka. Na jednom mjestu, u glavnom gradu BiH u naredna dva dana bit će okupljeni domaći, regionalni, ali i evropski stručnjaci iz ove oblasti

Medicinski i biološki inžinjering je potpuno nova oblast u našoj zemlji. Primjerice, blagovremenom dijagnozom može se spasiti jedan ljudski zivot.

Na pitanje gdje se BiH nalazi u odnosu na ostatak regije, kada je u pitanju ova oblast, Ika Ferrer-Gotić je rekla: “Činjenica da je BiH domaćin prve regionalne konferencije za biološki i medicinski inžinjering znači da je BiH napravila značajne pomake. Ove godine BiH postaje punopravna članica evropske organizacije, što govori da prednjačimo u odnosu na ostale države regiona.

Na konferenciji se očekuje preko 500 učesnika. Za Novi dan je govorio i Almir Badnjević, predsjednik Društva za biomedicinski inžinjering.

Iz 27 zemalja svijeta dolaze da čuju ono što im nudimo. a nudimo im jako puno. Svi će imati priliku vidjeti 13 pozvanih predavača, od predsjednika evropske i svjetske organizacije, predstavnika CERN-a i drugih istaknutih stručnjaka“, rekao je Badnjević.

Na pitanje šta bi to konkretno trebalo značiti za građane BiH, Badnjević je istakao da je “ovo zanimanje proglašeno kao najbolje zanimanje u SAD-u.”

Kada smo počeli ovu priču oko uvođenja biomedicinskog inžinjeringa, u SAD-u je ovo zanimanje proglašeno kao najbolje zanimanje. U naredne tri godine se nadamo da će veliko interesovanje postojati za ovo zanimanje.”

Kako je već i najavljeno očekuje se dolazak vrhunskih stručnjaka iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa.

Zvanični program Konferencije, te možemo slobodno reći da širok dijapazon tema koje će biti predstavljene u okviru plenarnih predavanja, ukazuju na važnost ove oblasti u naučnom i akademskom svijetu.