Tanović o reviziji diploma za N1: To je vražiji krug

Vijesti 21. jan 201912:17 > 12:32
N1

"Svaka profesija može biti opasna u primjeni; šta ako pravnik koji nije pravnik na nekoj funkciji napravi silnu štetu. To je silna krađa. Međutim nije samo kupovina diplome, imate mnoge diplome koje su stečene pod sumnjivim uslovima", kazala je za N1 Lamija Tanović, profesorica na SSST-u.

Da li vas je šokiralo otkriće o kupovini diploma?

Nije me šokiralo, dugo znamo da toga ima kod nas u sistemu. Ono što je šokantno bilo jeste to da smo vidjeli uživo. Znali smo da su mnoge diplome problematične, međutim ovo je bilo uživo i to je pokrenulo lavinu“, kazala je i dodala:

Svaka profesija može biti opasna u primjeni; šta ako pravnik koji nije pravnik na nekoj funkciji napravi silnu štetu. To je silna krađa. Međutim nije samo kupovina diplome, imate mnoge diplome koje su stečene pod sumnjivim uslovima. Imate diploma visokog ranga iza kojih ne stoji znanje koje je sadržano u toj diplomi“.

Nalazimo se u jednom okruženju gdje je takva vrsta falsifikovanog znanja postala svakodnevna, previše toga“, dodaje Tanović.

Otvaranje Pandorine kutije?

Zdravstvo i obrazovanje su najpodložniji koprupciji. Mene zanima kako će oni izvršiti provjeru diploma. Vjerovatno će uporediti broj sa diplome sa brojem u matičnoj knjizi, što po meni nije dovoljno. Razni magistarski, diplomski čak i doktorski radovi su vrlo problematični u svojoj sadržini. Mnogi su dobili ta zvanja a da ih nisu zaslužili. Ja sam provela dugo na Univerzitetu i to u struci gdje se ne može napraviti mnogo falsifikata; matematika i fizika. Mi smo u ogromnom procentu nosioci diploma i nosioci zvanja koja nismo zaslužili“, smatra Tanović.

Tanović je kazala da je cijela priča jedan “vražiji krug”. 

To je vražiji krug jer ga na jednom kraju možete uništavati, a na drugom se ponovo proizvodi. U ovakvom heterogenom sistemu, negdje će neka škola uraditi, negdje će kanton; mislim da prvo moramo u ta nastavnička zvanja regrutujemo posebne ljude. Mora se sistem promijeniti tako da profesori i nastavnici budu pažljivo birani, da ih dobro obrazujemo i da ih adekvatno nagradimo. Tek takvi odgajatelji će proizvesti nove generacije dovoljno moralne da se ovakve stvari ne dešavaju“. 

Još je kazala da djeca više vremena provode u obrazovnim institucijama, nego u porodici.

Mi našu djecu povjerimo nekim ljudima koji s njima provode više vremena nego u porodici. Bilo na školi, kursevima, sekcijama, sve su to učitelji koji su beskrajno važni za budućnost društva. Moramo napraviti kurikuralnu reformu, naročito na nastavničkim fakultetima gdje vi imate nastavu koja je teoretska gdje se uče stvari kao činjenice, ali ih moramo kroz praksu učiti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.