Novo rukovodstvo SPUS-a – nova polemika

Vijesti 22. jan 201916:17 > 18:24
N1

Krajem prošle sedmice imenovano je novo rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, krovnog tijela studenata ovog univerziteta. Ni ovo imenovanje, kao ni prethodna, nije prošlo bez reakcija studenata, akademske zajednice i politike.

Novo rukovodstvo – nova polemika. Iz 13 studentskih asocijacija tvrde da je izborom novog rukovodstva prekršen Zakon o studentskom organizovanju na području Kantona Sarajevo te Statut samog SPUS-a. Dio delegata fakulteta napustili skupštinu – preostali neometano izglasali novo rukovodstvo.

“Vjeujem da je bilo krajnje vrijeme da novo rukovodstvo studentskog parlamenta bude izabrano, smatram da je skupština do samog svog kraja bila regularna i legalna”, kaže Hamza Vahid El-Din, predsjednik SPUS-a.

Sporni su za dio studenata i izvještaji o radu i finansijama za protekli mandat SPUS-a koji im je podjeljen na skupštini, a na kojem stoji da je “26.04.2017. zatečeno cirka 3.000 maraka”. Prihodi su, do 18. januara ove godine iznosili 35.000 KM, potrošeno nešto više od 23 hiljade KM, a u toj jednačini nepoznat faktor je kako SPUS trenutno, prema ovom izvještaju, raspolaže sa gotovo 80.000 maraka. I to nije jedina računica problematična za dio studenata. Novoimenovani predsjednik kaže da je 25 asocijacija prisustvovalo na početku skupštine, 11 ih je napustilo skupštinu prije glasanja od kojih dvije zapravo nisu ni došle na skupštinu.

“Ne bih mogla da komentarišem njihove sposobnosti računanja, jer jednostavno kad od 26 oduzmete 13 – ostane vam 13. Ne znam o kakvim se navodima radi i ne znam zbog čega pokušavaju da umanje vrijednost ovog našeg poteza”, poručuje Adla Mulić, studentska asocijacija Fakulteta islamskih nauka.

Novoimenovani predsjednik kaže – nije član nijedne stranke.

El-Din: Nisam politički angažovan.

N1: Jeste li član asocijacije mladih SDA Kakanj?

El-Din: Ne, nisam član bilo koje stranke, pogotovo ne obnašam nikakvu aktivnu funkciju u bilo kojoj stranci.

N1: Jeste li ikada bili član?

El-Din: Ne.

Na Facebook stranici Asocijacije mladih SDA Kakanj podijeljena je čestitka Hamzi Vahidu El-Dinu za imenovanje na mjesto predsjednika SPUS-a, koju je uputio gradonačelnik Kaknja, Aldin Šljivo – kadar SDA. Politički angažman članova studentskih organizacija stara je priča.

Merim Serdarević – bivši predsjednik SPUS-a na lokalnim izborima 2012. godine kandidat “Naše stranke”. Najavio aktivan angažman u SDA.

Haris Zahiragić i Rijana Jusufbegović – bivši predsjednik i potpredsjednica SPUS-a, kandidati SDA za skupštinu KS na općim izborima 2018. godini.

Irfan Čengić – bivši član upravnog odbora udruženja studenata prava – danas zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu.

Ernad Čomaga – bivši potpredsjednik i predsjednik SPUS-a, član Općinskog odbora Stari grad ispred DF-a, do 2015. godine.

Mustafa Ljajić – Bivši predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Sarajevo, kandidat za Parlament Federacije BiH 2018. ispred koalicije DF & GS.

A priča o SPUS-u važna je, osim zbog pitanja studentskih prava i zbog toga što SPUS predlaže studenta koji je ravnopravan član Upravnog Odbora UNSA, sa ostalih 10, od kojih četiri imenuje Vlada, a šest Senat. SPUS imenuje i studenta prorektora, koji je jedan od članova najvišeg stručnog i akademskog tijela UNSA – Senata. Novi predsjednik SPUS-a najavljuje aktivno zalaganje za studentska prava, poboljšanje kvaliteta života studenata u studentskim domovima i druge aktivnosti. Iz 13 asocijacija koje ne podržavaju njegov izbor najavljuju samostalnu borbu za svoja prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.