Komšić: Dodik je u Čoviću dobio kompanjona

Vijesti 23. jan 201910:08 > 11:53
N1

Ivo Komšić, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca za N1 su govorili o Memorandumu o sporazumijevanju s Hrvatskom kojeg je predložilo nekoliko nevladinih organizacija kao reakcija na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, Komšić je poručio da je "Milorad Dodik za kompanjona dobio Dragana Čovića vraćajući Bosnu i Hercegovinu u preddejtonsko vrijeme".

Zlatar je ukazao da će biti predloženo svim zakonodavnim tijelima na različitim nivoima vlasti da usvoje Memorandum. Kako je kazao, razlika između Memoranduma i saborske Deklaracije je u tome što se ne miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje, već poziva na razumijevanje i poštovanje.

Komšić je istakao da se kroz medije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koji su pod kontrolom obje Hrvatske demokratske zajednice, ističe teza da Hrvatska ima pravo nad Bosnom i Hercegovinom. On je to negirao rekavši da Hrvatska i Srbija imaju samo obaveze, a ne prava u Bosni i Hercegovini dodavši:

“Imaju samo obaveze da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodni kontinuitet Bosne i Hercegovini i demokratska prava”.

Ove dvije susjedne države je Komšić okarakterisao kao “dva tutora nad Bosnom i Hercegovinom”.

Zlatar je potom naglasio da Hrvatska i Srbija imaju pravo u Bosni i Hecegovini u dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se tiče vojske i naoružavanja dodavši:

“Na djelu su manipulacije i zloupotrebe. Postoje velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske koji nisu prestali od 1939. godine”.

Prema riječima bivšeg člana Predsjedništva, Milorad Dodik je Republiku Srpsku vratio na poziciju Karadžićeve zločinačke tvorevine naglasivši:

“U Dejtonu nije priznata Karadžićeva Republika Srpska. Nije svijet bio lud da to prizna. U Dejtonu je kreirana demokratska Republika Srpska. To je nova tvorevina u kojoj su demokratska prava garantirana Dejtonom. Dodik je u Čoviću dobio kompanjona, pri tome Čović nastoji želi reafirmirati Herceg-Bosnu. Vraćaju nas u preddejtonsko vrijeme”.

Komšić je u razgovoru za N1 poručio i to da se Hrvatska demokratska zajednica i njen predsjednik Andrej Plenković ne distanciraju od polititke bosanskohercegovačke Hrvatske demorkatske zajednice i njenog čelnika, Dragana Čovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.