MVTEO: Preduzeti prvi koraci za ukidanje prištinskih taksi na proizvode iz BiH

Vijesti 24. jan 201914:34 > 14:38
MVTEO

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je danas sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o taksama od 100 posto na robu iz BiH.

Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh.strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, saopćeno je nakon sastanka iz ove institucije.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.