Drago Puzigaća: Ugrožena i isplata penzija, ne dozvoliti finansijski kolaps FBiH

Vijesti 25. jan 201911:15 > 11:17
N1

Sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bi trebalo hitno održati i usvojiti ili budžet ili bar odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2019, odnosno period januar - mart kako bi se od 1. februara spriječio finansijski kolaps Federacije BiH, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Drago Puzigaća, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Niko me nije kontaktirao po pitanju sazivanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u narednim danima. Po meni bi trebalo održati sjednicu bez obzira na sve, a kako ne bi ispaštali drugi ljudi. Jer, raznorazna prepucavanja politička ne trebaju da se odražavaju na one koji zavise od budžeta”, rekao je Puzigaća.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji još nije konstituisan.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. Prvenstveno zato što ne postoji ni odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, koja bi osigurala finansiranje za prvi kvartal ove godine, do donošenja budžeta.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasade SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

“Znam ja sve. Sve mi je jasno. Međutim, nisu meni jasna ta tumačenja OHR-a, ambasada raznoraznih. Kako onda radi Vijeće ministara BiH? Ja nisam da se zasjeda zbog zasjedanja nego po tačkama koje su od vitalnog interesa za Federaciju BiH, ljude u njoj. Međutim, ovdje su različita tumačenja stalno, po svakom pitanju”, smatra Puzigaća.

S obzirom na to da je predsjednik Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur za AA kazao kako je spreman da podrži donošenje odluke o privremenom finansiranju FBiH, ali ne i budžet za 2019. godinu, Puzigaća, koji također djeluje u Klubu srpskog naroda, smatra da je to možda dobro rješenje.

“Možda i bi bilo dobro donijeti odluku o privremenom finansiranju FBiH. Tako da onda novi saziv pravi budžet FBiH za 2019. godinu”, naveo je Puzigaća.

Svjestan je, kaže, da će od 1. februara, ne uradi li se nešto, odnosno ne donese li se odluka o privremenom finansiranju ili budžet FBiH, nastupiti finansijski kolaps.

“Bili bi ugroženi penzioneri. No, bili bi ugroženi svi oni koji zavise od te plaće, odnosno ličnog dohotka i penzije, koji se isplaćuju posredstvom budžeta”, rekao je Puzigaća.

Negirao je da su političari u Federaciji BiH prvenstveno zabrinuti da oni neće dobiti plaće u februaru.

“Ne. Ako se tako misli, da želimo donijeti budžet zbog sebe, pa onda ne treba ni sazivati sjednicu”, poručio je Puzigaća.

Centralna izborna komisija BiH dodijelila je mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH za jedanaest novih delegata koji dolaze iz Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Izbore za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH proveo je i Unsko-sanski kanton, ali izvještaj o tome još nije dostavljen CIK-u BiH.

Krajnje je neizvjesno kada bi se moglo očekivati da proces izbora novih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH bude okončan.

Inače, do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam kantonalnih skupština, i to: Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Posavskog i Bosanskopodrinjskog kantona – Goražde.

“Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim Centralnoj izbornoj komisiji dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USK, ZDK, KS, PK i BPK”, navode u CIK-u BiH.

Iz preostale tri kantonalne skupštine – Kantona 10 (Livanjskog), Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona, CIK BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru.

CIK BiH je prema kantonalnim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.