I dalje tabu tema: U Mostaru povećan broj duševno oboljelih

Vijesti 13. mar 201517:38 > 17:46
N1

U Mostaru je u posljednje vrijeme značajno povećan broj oboljelih od duševnih i psihičkih oboljenja. Riječ je uglavnom o osobama srednje životne dobi, ali među onima koji traže stručnu pomoć je i sve više mladih.

Tridesetsedmogodišnja Ivana Jurić je nakon nakon proživljenih ratnih strahota i zatočeništva, po povratku u Mostar počela primjećivati psihičke poteškoće. Zatražila je stručnu pomoć i suočila se sa bolnim saznanjem da boluje od paranoidne šizofrenije. 

“Prvo sam išla kod psihologa, pila sam lijekove na biljnoj bazi, ‘95. se pogoršala situacija, ležala sam u bolnici tri puta, imam paranoidnu šizofreniju. Bilo mi je teško, ali uz pomoć lijekova i moje upornosti uspjela sam maltene pobijediti tu bolest”, kazala je Ivana Jurić.

U Mostaru je u prošloj godini evidentiran porast duševnih i psihičkih oboljenja. Na psihijatrijskom odjelu Kliničke bolnice hospitalizovano je više od 600 pacijenata

“Blizu polovice pacijenata su teža duševna oboljenja, to su psihoze, druga polovina su depresije, razni oblici, zatim PTSP, alkoholizam i ovisnost“, rekla je šefica Klinike za psihijatriju SKB Mostar mr. sc. dr. Katica Nikolić.

Povećanje broja oboljelih registrovano je i u drugoj zdravstvenoj ustanovi u Mostaru, RMC “dr. Safet Mujić”.

Više u prilogu Senade Malanović.