Počelo zasjedanje HNS-a, stigao je smijenjeni ambasador Ivan Del Vechio

N1

U Mostaru je započelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojem se okupilo oko 475 izaslanika, predstavnika 14 hrvatskih političkih stranaka koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Ispred doma Herceg Stjepan Kosaca delegacija HNS-a predvođena Draganom Čovićem položila je vijenac na spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima, nakon čega je počelo VIII. zasjedanje HNS-a BiH.

Sabor je okupio oko 475 izabranih hrvatskih političkih dužnosnika sa svih nivoa vlasti koji će glasati za sve odredbe i koji će moći postavljati pitanja Saboru. Među prisutnima je i Ivan Del Vechio, smijenjeni ambasador Hrvatske u BiH.

N1
N1
N1
N1

Svi predstavnici će, kako je najavljeno, morati poštovati i provoditi sve odredbe koje danas na zasjedanju budu donesene.

Također, danas će biti razmatrano usvajanje Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, koja je na tragu dokumenta usvojenog u Saboru Republike Hrvatske, a koja će kako je rečeno biti obavezna za sve predstavnike političke volje hrvatskog naroda u BiH.

Prije samog zasjedanja novinarima u Mostaru obratio se predsjednik HNS-a Dragan Čović koji je poručio da će se danas izabrati novo vodstvo HNS-a, da će se razmatrati usvajanje deklaracije HNS-a koja je podijeljena u sedam tačaka, a koja govori o svim društveno-političkim segmentima za koje se smatra da su od vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u BiH.

“Ovaj dokument na jedan poseban način šalje poruku oko pozicije hrvatskog naroda u BiH i uvjeren sam da ono što smo napisali uz moguće korekcije danas na Saboru bit će dovoljan osnov da bude poticajno za jedan partnerski odnos i sa prijateljima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda i svim onima koji vode politiku u interesu evropske BiH”, izjavio je Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.