Na hiljade učesnika iz cijele regije na 77. godišnjici Igmanskog marša

Vijesti 26. jan 201914:16 > 14:21
N1

U organizaciji sarajevskog Kantonalnog SABNOR-a danas se obilježava 77. godišnjica "Igmanskog marša“ kojeg su izveli partizani, borci Prve proleterske brigade NOVJ 26. januara 1942. godine. Kako javlja reporterka N1 Aida Hadžimusić, hiljade učesnika iz cijele regije stiglo je na Igman kako bi obilježili 77. godišnjicu Igmanskog marša.

Kako su naveli iz SABNOR-a, taj događaj, jednak antičkoj legendi, ušao je u istoriju NOB-a kao primjer neograničenih ljudskih mogućnosti iza kojih stoji motivacija, cilj, opredjeljenje, ideja, patriotizam.

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodnooslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

Krajem januara 1942. godine Prva proleterska brigada bila je opkoljena na Romaniji, a štab je donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči. 

Igmanski marš je izveden u noći između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.