Igmanski marš je postao legenda: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Vijesti 26. jan 201917:14 > 19:30
N1

Nekoliko hiljada učesnika iz cijele regije na Igmanu obilježilo je 77. godišnjicu čuvenog "Igmanskog marša". SABNOR Kantona Sarajevo organizator je današnje manifestacije - sjećanja na jednu od najznačajnijih epizoda NOB-a.

Igman – sedamseset i sedam godina kasnije. Sjećanje na pale borce “marša” i ove godine oživljava na hiljade posjetilaca – iz više zemalja i različitih generacija. No, partizanske pjesme i jugoslovenske zastave dio su simbolike koja ih sve ujedinjuje. Tu su da ožive jednu od najvećih legendi NOB-a – Igmanski marš.

Nas dve dolazimo, ovo nam je četvrti put i ne mislimo da prestanemo. Inače smo antifašisti i volimo ovo druženje koje je multinacionalno. Puno prijatelja nam je tu iz Zagreba, i svih bivših republika Jugoslavije“, kazala je Slobodanka Tomaš iz Kikinde.

Slovenačka skupina opredijelila se, ipak, za pjesmu

A nisu bili tu samo učesnici iz republika bivše Jugoslavije.

– Slovenska manjina iz Austrije došla je da obilježi Igmanski marš?
Tako. Četvrti put smo tu. Nikad nisam mislila da ćemo 700 km dolaziti na pohod, ali mene je sada ta energija uhvatila i nas je svake godine sve više“, kazala je Mojica Koletnik iz Saveza koruških partizana.

Vidite koliko nas je Slovenaca tu! Borit se moramo. To je manifestacija koja kaže da smo antifašisti, da se borimo protiv ‘fašizacija’ koja nas okružuje u celoj Evropi“, kazao je Jože Oprstal iz Slovenije.

Pa dovode me ovdje uspomene, da oživimo ono sve što je bilo i prošlo…“, istakao je Šahin Spahić iz Crne Gore.

Polaganje cvijeća prethodilo je pješačenju do igmanskog Velikog polja – u znak sjećanja na borce Prve proleterske brigade koji su pješačili na temperaturama nižim od minus 30 stepeni Celzijusa, prije gotovo osam decenija.

1942. se oko 500 boraca Prve proleterske brigade NOVJ uputilo, usljed njemačke okupacije, prema oslobođenoj Foči, preko Sarajeva i Igmana.

A prijelaz preko Igmana izveden je u noći 27. na 28. januar. Marš je postao legenda, događaj iz godine u godinu okuplja sve više učesnika, kažu organizatori.

“Do ovoga nesretnog rata, to je bilo tradicionalno, svake godine. Poslije rata, prvi put se sa tim krenulo 1996. godine, i od tada se održava u kontinuitetu, sve je više ljudi. Pretprošle godine oko 18.000, ove godine oko 20.000”, komentarisao je Nikola Babić, jedan od organizatora.

Iako nas od “Igmanskog marša” dijele tri četvrtine vijeka, simbolika ovoga događaja i dalje pronalazi put do mnogih, ali i poruke minulih vremena:

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.