"Izgradnja povjerenja između Hrvata, Bošnjaka i Srba nema alternativu"

Vijesti 27. jan 201908:29 > 08:32
PIXSELL/Patrik Maček

Branko Bačić, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zasjedanju HNS-a, izjavio da će Republika Hrvatska poduprijeti napore za izmjenom Izbornog zakona koji bi ubuduće onemogućio nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH i pozvao tri najbrojnija naroda da se suglase o ključnim reformama kako bi BiH ubrzala svoje približavanje Europskoj uniji.

„Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je Bačić.

Pri tome je naveo da je RH svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u pravcu zaštite Hrvata.

„Posebno pozdravljamo jedinstvo hrvatskih stranaka koje u se okupile oko narodnog interesa. HNS jasno formulira modernu i demokratsku, europsku BiH. Jedino europska BiH može biti funkcionalna država“, dodao je Bačić.

Pozvao je na izgradnju Bosne i Hercegovine na načelima međusobnog uvažavanja triju naroda.

„Za europsku budućnost Bosne i Hercegovine izgradnja povjerenja između Hrvata, Bošnjaka i Srba nema alternativu“, istaknuo je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.