Hurtić za N1: Sraman potez dijela međunarodne zajednice, FBiH nije u kolapsu

Vijesti 02. feb 201910:21 > 10:52
N1

Zlatko Hurtić, ekonomista i savjetnik u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da ovaj entitet nije u finansijskom kolapsu kako se to posljednjih dana javnosti predstavlja.

Dodao je da situacija ”nije prijatna”, ali da kolaps apsolutno ne postoji. Stvar je ocijenio ”prenapuhanom”.

‘Apsolutno ne, taj problem će najvjerovatnije biti riješen. Radi se o interesima političkih struktura i penzionerima s kojima se niko ne želi igrati. Izazvaće to određeni stres kod određenog broja populacije u BiH. Nije prijatna situacija, ali neko to prenapuhava – da je to finansijski kolaps”, rekao je Hurtić za N1 ocijenivši da će moguće kratke posljedice imati 7.000 uposlenika institucija, boračka populacija i poljoprivrednici.

”Ne radi se o kolapsu u Federaciji Bosne i Hercegovine, nikako”, rekao je on.

 Prema njegovom mišljenju, budžet je postao instrument ucjenjivanja i blokiranja u kojima učestvuju pojedine političke opcije. Krivci su, prema Hurtićevom stavu, jasni.

‘Ove godine je budžet kao nikad prije postao instrument raznih političkih opcija, ucjenjivanja, blokiranja. U ovom slučaju se radi o HNS-u i HDZ kao instrument da dođe do formiranja Doma naroda kako njima odgovara. Imamo vrlo jasne krivce, budžet je mogao biti usvojen davno. Neko iz međunarodne zajednice je umiješao prste da do ovog dođe. Sve u cilju da se spriječi situacija – da bi ova Vlada mogla imati period vladanja bez formranja novih institucija vlasti”, ispričao je gost Novog dana.

Situaciju je ocijenio ”licemjernom igrom”, a odnos međunarodne zajednice ”sramnim”.

”Određene političke strukture su se počele igrati s budžetom kao način da dođu do neformiranja ili formiranja vlasti, po mom mišljenju ovo što se desilo, odluka međunarodne zajednice je sramna jer se igra sa sudbinom ljudi. Nije bilo nikakve pravne smetnje. Na poticaj određenih krugova iz međunarodne zajednice, oni su se stavili na poziciju određene strukture u Federaciji, a to su HNS i HDZ. To je bilo totalno nepotrebno, neodgovorno prema ljudima i cinično je da imamo izjave takvih ljudi. Radi se o jednoj licemjernoj igri”, naglasio je Hurtić u razgovoru za N1.

Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština, saopćeno je, podsjećamo, u zajedničkoj izjavi OHR-a, Ambasade SAD u BiH, Ambasade Njemačke i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

”Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja. Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta”, navedeno je tada u saopćenju.

Uskoro kompletan razgovor s Hurtićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.