Državni zatvor na čekanju: Donatori bi mogli zatražiti povrat 11 miliona evra

Vijesti 05. feb 201913:27 > 13:29
N1/Ilustracija

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit N1 potvrdili su da su radovi na izgradnji Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH - prvog državnog zatvora - završeni, te da je obavljen i tehnički prijem. No, naveli su da je zatvorski kompleks spreman za prijem pritvorenika i zatvorenika u tehničkom, ali ne i u pravnom smislu.

Iz kabineta ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše pojasnili su da Vijeće ministara BiH treba donijeti odgovarajuće odluke, koje je Ministarstvo pravde BiH predložilo krajem prošle godine i da se na taj način pravno utemelji institucija Zavoda i istovremeno ugasi Jedinica za implementaciju projekta njegove izgradnje.

“Krajem 2018. godine u više navrata te su se odluke nalazile na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH, ali su na prijedlog pojedinih ministara i skidane, te je tako nastupila blokada finaliziranja pravnog aspekta ovog zahtjevnog projekta, a samim tim i njegova dalja implementacija i operacionalizacija. Pojedini kolege ministri u Vijeću ministara BiH su se, iz njima znanih razloga, usprotivili razmatranju i usvajanju ovih odluka, a koje su ključne za daljnje korake ka otvaranju prvog državnog zatvora. Na žalost, oni javno ne žele istupiti i kazati zašto opstruiraju ovaj projekt. Uže gledano odgovornost je neupitno na tim dužnosnicima, ali se u najširem smislu, bez svake sumnje, ovo pitanje mora promatrati s aspekta zakona i onoga tko i po kojoj proceduri donosi odluke, pa u tom smislu i pitanje odgovornosti”, rekao je za N1 ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Pored toga, iz Ministarstva pravde BiH navode da su u kontaktu s predstavnicima stranih investitora.

“U više navrata eksplicitno su izrazili nezadovoljstvo što zatvor još uvijek nije stavljen u funkciju. Nedavno je stiglo upozorenje kako postoji realna mogućnost da donatori, koji su za izgradnju zatvora darovali sredstva u iznosu od 11 milijuna evra zatraže povrat tih sredstava od Bosne i Hercegovine, jer nas smatraju neodgovornima. Ovo upozorenje mora se vrlo ozbiljno shvatiti. Kada će zatvor konačno biti otvoren u ovom trenutku teško je kazati. Mi ćemo iz Ministarstva pravde zatražiti da se ta točka što prije ponovno nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Želim vjerovati da će pojedini članovi Vijeća ministara koji svojim djelovanjem održavaju ovakav status quo konačno promijeniti mišljenje i dati zeleno svjetlo za formiranje institucije zatvora, a mi već imamo pripremljen hodogram aktivnosti za stavljanje zatvora u rad”, kazao je ministar Grubeša.

Na upit N1 o kojim ministrima iz Savjeta ministara BiH je riječ, državni ministar pravde Josip Grubeša nije htio precizirati.

Inače, Kancelarija za reviziju institucija BiH obavila je i objavila dodatni revizorski izvještaj o Projektu izgradnje državnog zatvora za 2018. godinu.

“Imajući u vidu značaj realizacije Projekta izgradnje Državnog zatvora BiH za Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, činjenicu da je isti započet 2005. godine i da je finansiran kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima, Ured za reviziju ovim putem još jednom ukazuje nadležnim institucijama na potrebu da hitno rješavaju sva neophodna pitanja u vezi sa konačnom realizacijom Projekta izgradnje Državnog zatvora BiH i uspostavljanjem njegove funkcije”, navedeno je zaključku izvještaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.