Vila Mandić dobija stari sjaj – otvaranje Olimpijskog muzeja ipak prolongirano

Vijesti 09. feb 201917:10 > 18:07
N1

Iako se Vili Mandić, odnosnu Olimpijskom muzeju vraća stari sjaj, on neće biti otvoren, kako je najavljeno, za Evropski omladinski olimpijski festival, EYOF.

“Držite me za riječ. Mi obećanja koja damo uvijek ispunimo, mi smo administracija na koju sam ponosan i jako sretan što radim sa timom mladih ljudi i ono što obećamo to se i desi i garantujemo da ćemo uskoro, jako brzo otvoriti Olimpijski muzej”, kazao je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Sarajevo se mladim sportistima EYOF-a neće moći pohvaliti svojom bogatom olimpijskom historijom jer ovaj muzej, iako je obećano, još uivjek nije spreman otvoriti svoja vrata i pokazati neprocjenjive eksponate sa XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.godine.

Nacionalni spomenik Vila Mandić, u kojem je nalazi Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara, 1992. godine je uništen. Više od 25 godina, ovaj Olimpijski muzej je bio prepušten sam sebi.

“25 godina, više sam, da tako kažem, grlo poderao objašnjavajući da smo mi jedini u regionu imali olimpijadu, da je ovo jedini sportski muzej u državi BiH, da je to lijepa uspomena za našu djecu, za budućnost, al evo izgleda dočekat ću”, izjavio je Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Manel Vila, nekadašnji uposlenik Skupštine Grada Barcelone i dobitnik priznanja “Počasni građani Grada Sarajeva” trenuto boravi u glavnom bh. gradu. Razlog je saradnja između Olimpijskih muzeja Sarajeva i Barcelone.

“Sarajevo uvijek treba da se sjeća Olimpijade iz 1984. godine. To je jedna od najbolje organizovanih zimskih olimpijada na svijetu i jedna jedina olimpijada koja je održana na Balkanu i mi se nadamo da će se sva ta pozitivna sjećanja i energija prenijeti i na budućnost”, kazao je.

Zahvaljujući direktoru Olimpijskog muzeja, svi eksponati koji su se nekada nalazili u muzeju su spašeni. Kada muzej bude spreman da otvori svoja vrata, posjetioci će moći vidjeti dva segmenta, sport i umjetnost.

“Sport je organizacija i priprema igara gdje se mogu vidjeti plakati Ismara Mujezinovića, olimpijeske skije Jure Franka, medalje i brojni drugi eksponati, a u umjetničkoj kolekciji imate Berbera, u grafici Andy Warhol, Henry Moore-a”, dodao je Edin Numankadić.

U Vili Mandić će se nalaziti i Olimpijska akademija, jedna vrsta univerziteta, Olimpijski komitet BiH i Olimpijski muzej. Još samo da se konačno otvori.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.