Postupak protiv Salihovića prenosi se na Općinski sud

Vijesti 11. feb 201915:50 > 15:57
Izvor: N1

Sud BiH donio je rješenje kojim se postupak protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva Gorana Salihovića, optuženog za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prenosi na sarajevski Općinski sud, potvrdio je advokat Rifat Konjić.

Kako je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao Salihovićev advokat Konjić, predmet je sarajevskom Općinskom sudu prenesen zbog osiguranja “nepristrasnog i pravičnog suđenja”.

Na ovu odluku Državnog suda, kako je rekao Konjić, žalbu su izjavili i Tužilaštvo BiH i odbrana.

Salihovića optužnica tereti da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 maraka, odnosno što je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH u periodu od februara 2013. do  septembra 2016. postupao suprotno Odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Prilikom službenog putovanja iz Pariza, kako stoji u optužnici, Salihović je 29. aprila 2015. zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, zbog turističkog obilaska grada unatoč upozorenjima, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnom aktu, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 marke, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Nedavno je Salihović u Sudu BiH negirao krivnju za djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret.

Prethodno je u disciplinskom postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH, koje je nedavno donijelo odluku o obustavi dijela krivične istrage protiv Salihovića jer je protiv njega vođen disciplinski postupak na iste okolnosti koje je istraživalo i Tužilaštvo – javlja BIRN.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.