Zvizdić: Zašto je za BiH korisno i važno da bude usvojen ANP

Vijesti 11. feb 201918:23 > 18:24
Anadolija

Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih partija. Ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provodjenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija, saopćio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Ovoga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane politicke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina gradjana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju našu državu u etapnoj realizaciji ovoga kljucnog vanjskopolitičkog cilja.

Zbog toga je izuzetno vazno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godišnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom BIH u NATO savezu.

Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama.

Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je ‘godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti“.

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, jeste činjenica da je put ka NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i sa ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mjesta.

Dovoljno je pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva ili šireg regiona prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

Zato predstavnici politika koje su proevropsko orijentirane i koje zagovaraju saradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal, trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedlog prvog godisnjeg nacionalnog programa za 2018/19, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama koje dolaze”, stoji u izjavi Zvizdića.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.