Premijer Gutić "pobjegao" od radnika Aide koji protestuju

Vijesti 16. mar 201514:11 > 14:19
N1

Radnici Fabrike obuće “Aida” iz sva tri pogona Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka ponovo su protestovali ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona tražeći uvezivanje 18 godina radnog staža.

Predstavnici sindikata radnika tražili su da ih primi aktuelni premijer Bego Gutić, što je on odbio učiniti. Ponuđen im je sastanak sa ministrom indsutrije, energetike i rudarstva na koji oni nisu pristali.

N1

Za uvezivanje radnog staža za oko 300 radnika Aide potrebno je izdvojiti šest miliona KM. Takav zahtjev su ranije iz Vlade TK ocijenili nerealnim, a najavljeno je kako će u skorijem periodu radni staž biti uvezan za 75 radnika. Radnici su istakli da ne žele parcijalno uvezivanje staža već da se nađe riješenje za 18 godina neuplaćenih doprinosa svih radnika.

N1

Premijer Gutić je uz pomoć policije napustio zgradu, a radnici su probili policijski kordon pokušavajući doći do auta premijera.

Nakon što je istekao vremenski rok za održavanje protesta, koji je, inače, uveo novi premijer, radnici su se povukli u fabriku, ali su poručili da sutra nastavljaju borbu.