Sastanak Strachea, Salvinija i Orbana izaziva zabrinutost u BiH

Vijesti 14. feb 201916:46 > 19:40
AFP

Nedavni susret i najava jačanja političke saradnje između Saveza nezavisnih socijaldemokrata i desničarskih partija iz Austrije, Mađarske i Italije izazvao je zabrinutost kod dijela bosanskohercegovačke, ali i regionalne javnosti. Posebno je zabrinjavajuće što će se u ovoj grupi naći i mađarski premijer Viktor Orban. Rast populizma i krajnje desnice prema procjenama neće ostaviti samo efekta na Evropsku uniju nego i na samu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u saradnji sa Heinz-Christianom Stracheom i Matteom Salvinijem ne vidi ništa loše, smatra da je antimigrantska politika italijanskog političara dobar model za Bosnu i Hercegovinu.

“Austrija je zemlja koja nije članica NATO-a, a jeste članica Evropske unije, to je neki koncept koji i mi mislimo da ovdje treba da bude takav. Što se tiče Sjeverne lige, njihov predsjednik gospodin Salvini je ministar unutrašnjih poslova. Zanimljiv je njegov projekat rješavanja migrantske krize”, istakao je Dodik.

Lider Slobodarske partije Austrije je jasno kazao da se pričalo o proširenju Unije, a odranije je poznato da desničarske partije žele usporiti taj proces.

“Danas smo razgovarali o našim budućim temama i uputio sam zvaničan poziv gospodinu Dodiku da uskoro bude zvaničan gost Austrije. Razgovarali smo o situaciju u Bosni i Hercegovini, jer je on član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i o proširenju Evropske unije, te Bosni i Hercegovini u Evropskoj uniji”, naglasio je Strache.

Dodiku, Stracheu, Salviniju i Orbanu kao ideološki vodič bi se trebao pridružiti i nekadašnji strateg američkog predsjednika Trumpa, Steve Bannon. Da Orban već ima svoju viziju Evrope pokazao je nedavno u obraćanju naciji.

“Evropska ljevica je zagovornik spekulatora, svjetskog državljanstva, svjetske vlade, globalnih migracija, oni su preuzeli ulogu grobara nacija, porodica i kršćanskog načina života. To je o čemu su evropski izbori i za šta se Brisel priprema”, smatra Orban.

Eksperti u ovom okupljanju vide političko okrupnjavanje koje se dugo očekivalo, ali u njemu vide i značajan prostor za ugrožavanje pozicije Bosne i Hercegovine.

“Ono što je sigurno je da jačanje takvih snaga je itekako pogubno za Bosnu i Hercegovinu ne samo u kontekstu evropskih integracija već i sam taj populizam koji takve snage propagiraju unutar Evropske unije se negativno odražavaju na samu Bosnu i Hercegovinu u smislu našeg imidža ali i potencijalne opasnosti da to naruši i same odnose unutar Bosne i Hercegovine”, upozorio je Rasim Ibrahimagić, analitičar.

Ta nova vrsta moralizirajućeg nacionalizma i populizma je uvijek, barem po meni, neka vrsta poluge za političku moć, za kontrolu društava i u regiji Balkana – da li Vučić, da li Dodik, da li neki drugi – to moraliziranje nacije koriste da bi vlastitu moć potvrdili i utvrdili smatra profesor bečkog Univerziteta Vedran Džihić.

“Ja tu vidim jednu ovu vrstu ideoloških alijansi koji operiraju sa jednim, čini se, vrlo, vrlo jednostavnim vrijednosnim sistemom, a to je jedna vrsta novog autoritarnog populizma ili nacionalizma gdje se u okviru lokalnih zajednica, da li u Republici Srpskoj ili u Srbiji ili ne znam ni ja gdje, pravi jedna nova vrsta dihotomije između onih koji pripadaju jednoj moralno čistoj zajednici, znači mi koji smo na strani Dodika smo moralno čisti Srbi, i nekih koji su sa druge strane, recimo oni koji su se okupili oko ‘Pravda za Davida’ ili koji protestuju trenutno protiv Vučića u Srbiji”, ocijenio je Džihić.

Struka smatra da bi posebnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu mogla imati činjenica da bi pozicija komesara za proširenje u novoj Evropskoj komisiji mogla pripasti upravo predstavniku krajnje desnice što bi značajno ugrozilo proces proširenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.