Komesar Halilović: Nismo dali Gačiću da miruje, konstantno smo vršili pritisak

Vijesti 14. feb 201917:53 > 18:05
N1

"Ne želim da prejudiciram zašto susjedni kanton, kad se desilo ubistvo u Konjicu i znalo se o kakvoj se osobi radi, zašto se nisu preduzele mjere da se angažuje veći broj izvršilaca i da imamo jednu stalnu, kontinuiranu potragu. Sigurno bi imali bolje rezultate da se odmah krenulo sa angažovanjem", kazao je za N1 policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, Mevludin Halilović.

Šta nam možete reći o samoj istrazi u slučaju Edin Gačić, jeste li zadovoljni?

Govorit ću samo o aktivnostima na području Kantona Sarajevo. Kada se desilo ubistvo policajca Begića 9. februara odmah su nakon završenog uviđaja naši vještaci, u ranim jutarnjim satima 10. februara, uporedili sa dokazim ubistva u Konjicu i u prijepodnevnim satima imali smo sa 99 posto sigurnosti zaključak da je ista osoba počinila ubistva. Rapisana je operativna potraga i sa policijskog aspekta mi smo ovo djelo rasvjetlili. Od više policijskih agencija sačinili smo operativni štab u cilju pronalska ove osobe. U toku potrage imali smo veliki broj informacija koje su provjeravane.

Mislim da su građani poslije samog događaja bili svjesni da ne šalju svakave informacije, ali je nakon objave nagrade uslijedilo jedno opterećenje. Imali smo po 50 poziva što nam je otežavalo posao jer smo sve provjeravali. Ključna informacija se desila 11. februara naveče kad smo zajedno sa OSA-om definisali širi lokalitet sa velikim stepenom vjerovatnoće da se ova osoba nalazi na području od mjesta ubistva policajca do granica sa općinom Hadžići i općinom Kiseljak. U jutarnjim satima krenuo je pretres terena. Negdje u poslijepodnevnim satima došli smo do ozbiljnih podatak o lokaciji i nakon čega je došlo do pronalska te osobe.

Da li je postojala mogućnost da se Edin Gačić ranije neutrališe?

Ne želim da prejudiciram zašto susjedni kanton, kad se desilo ubistvo u Konjicu i znalo se o kakvoj se osobi radi, zašto se nisu preduzele mjere da se angažuje veći broj izvršilaca i da imamo jednu stalnu, kontinuiranu potragu – mislim da je to rješenje. Mi imamo sporazum između kantona da u okvirnu bitnih dešavanja angažujemo određeni broj izvršilaca. Sigurno bi imali bolje rezultate da se odmah krenulo sa angažovanjem. Mi nismo dali da Gačić miruje nego smo konstantno vršili pritisak.

Koliko policiji otežava posao što ostale institucije ne rade svoj posao?

U svakom slučaju da nam otežava. Mora se sistemski riješiti problem da se ostavi adekvatan nadzor nad tim osobama.

Trebaju li strahovati građani u Kantonu Sarajevo, ali i ostalim dijelovima BiH?

Informacije koje imamo da zdravstvene ustanove u KS drže pod nadzorom određeni broj osoba. Nadam se da će, ukoliko postoje određeni problemi, da će se obratiti policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.