Bh. šume u teškom stanju

Vijesti 16. mar 201516:25 > 16:28
Morguefile.com / Ilustracija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana šuma, 21. marta, Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH poziva, nadležne institucije svih nivoa vlasti, obrazovne institucije, udruženja građana, korisnike šuma-preduzeća, medije i ostale građane da na prigodan način obilježe Međunarodni dan šuma.

Poziva se da daju svoj doprinos o podizanju svijesti o značaju šuma, saopćeno je iz tog udruženja.  

Kako se navodi, šume na planeti Zemlji su ugrožene, a gubitak šuma bit će nastavljen zbog klimatskih promjena, uprkos globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.  

Šume su ugrožene bespravnim sječama, deforestacijom radi dobijanja poljoprivrednog zemljišta, od lošeg gospodarenja, požara i drugih abiotskih i biotskih faktora.  

Prema podacima UN-a godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume.  

Oko 20 posto emisije stakleničkih plinova u svijetu prouzrokuju klimatske promjene koje su izazvane krčenjem šuma.  

I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, sociološkim, i ekonomskim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.  

Od ukupne površine Bosne i Hercegovine na šume i šumska zemljišta otpada 63,3 posto ili 3.231.500 hektara.  
Od toga u državnom vlasništvu je 2.259.900 hektara ili 69,9 posto, a u privatnom  971.600 hektara ili 30,1 posto.  

Iz ovih podataka proizilazi da BiH spada u red šumovitijih zemalja u Evropi (preliminarni rezultati Druge inventure šuma na velikim površinama u BiH, 2006- 2009).  

Administrativnim uređenjem BiH, vlasništvo nad šumama je u nadležnosti entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.  

Šume u BiH se nalaze u teškom stanju.  

To loše stanje je rezultat nepostojanja uređene politike gospodarenja šumama u Federaciji BiH i na nivou države BiH.  

Šume u BiH kao složen ekosistem bi se sigurno izborile same za svoje normalno zdravstveno stanje da čovjek nije svojim bahatim odnosom prema šumi odmogao i narušio biološku ravnotežu.  

Federacija BiH od kraja 2009. nema Zakona o šumama, dok drugi entitet ima Zakon o šumama.  

Nepostojanje nikakvog propisa na nivou BiH koji bi uređivao nužna pitanja kao naprimjer pitanje monitoringa zdravstvenog stanja šuma i provođenje mjera integralne zaštite šuma, ima za posljedicu teško stanje i gubljenja ovog najvažnijeg prirodnog resursa čime je čovjekov život u BiH ugrožen.  

Šume BiH su “preumorne” od previšeg uzimanja, a nikakvih ulaganja, vraćanje previše oduzetog u dugom historijskom periodu od Austro-Ugarske do danas.  

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH poziva novu federalnu zakonodavnu i izvršnu vlast da u planu rada uzmu u prioritet donošenje odgovarajućeg zakona o šumama Federacije BiH.