Ko će biti rukovodstvo državnog zatvora

Vijesti 16. feb 201917:47 > 17:47
N1

Bliži li se datum odluke o otvaranju prvog državnog zatvora Bosne i Hercegovine odgovor bi mogla dati naredna sjednica Vijeća ministara BiH. Od postavljanja kamena temeljca 2006. godine do danas prošlo je nevjerovatno dugih 13 godina. Istorija izgradnje državnog zatvora obiluje zastojima, opstrukcijama, poništavanjem tendera, sudskim procesima, političkim kombinatorikama. Ne manjka ni rasprava o tome – iz kojeg naroda će biti čelni čovjek ove institucije.

Na zatvorsku kapiju stizali su mnogi, samo ne – zatvorenici. Tu se sada smjenjuju čuvari. I tabli sa ‘probijenim’ rokovima, istekao je rok. Biće uklonjena pri otvaranju prvog državnog zatvora. Priča datira još od postavljanja kamena temeljca koje je politika upriličila 2006. godine.

Prošlo je dosta godina do 2011. – godine osnivanja i početka rada Jedinice za implementaciju Projekta za izgradnju zatvora. Nakon početka gradnje 2014. nizale su se izjave o 2016. kao godini završetka radova. To se ipak desilo 2017., a potom je, uz sudski proces, prošlo više od godinu do tehničkog prijema u novembru 2018. godine.

Kada zatvor bude otvoren procjenjuje se da će za puni kapacitet rada biti potrebno oko 270 zaposlenika. Za sada – kapacitet zatvora je 348 mjesta – od toga 298 zatvorenika, odnosno 50 pritvorenika. No, ove brojke podrazumijevanju po jednog zatvorenika u standardnoj ćeliji veličine 12 metara kvadratnih. Sve je podložno promjeni pa u zavisnosti od potrebe konačan broj zatvorenika može biti i do 550.

Od 2010. bile su poznate cifre Projekta izgradnje državnog zatvora. Ukupno – oko 78 miliona maraka. Od toga oko 6,4 miliona eura iz BiH, 19,3 miliona kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope, 12,1 milion donacija, te tehničke EU pomoći 1,7 miliona eura. Ministar pravde Bosne i Hercegovine nedavno nije htio otkriti diplomatski izvor, ali je otkrio upozorenje koje mu saopšteno o mogućem povratu 11 miliona eura donatorskih sredstava stranih investitora.

Hoće li iduća sjednica Savjeta ministara dati odgovor o datumu početka uspostave složenog sistema – vremenu zatvaranja Jedinice za implementaciju projekta, odnosno otvaranja zatvora. No nije sporno samo to. Dva ministra nemaju isto mišljenje o tome ko će upravljati zatvorom.

“Kada govorimo o menadžementu koji je do sada radio ja bih bio iznimno zadovoljan i sretan da oni prihvate ponudu i ostanu napraviti dodatni dio posla koji je potreban da bi se zatvor stavio u funkciju. Na tom menadžmentu, odnosno na tim ljudima koji će doći nakon ovoga menadžemnta je obaveza da krenu u raspisivanje natječaja i da provode kompletne obuke kako zatvorskih čuvara, tako i zatvorskoga osoblja”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

“Pitanje kadrovskog rješenja nije bilo na dnevnom redu. Tačno je da sam ja u svim razgovorima koji su se ticali kadrova insistirao na tome da taj kadar, odnosno prvi čovjek u tom menadžemntu bude iz srpskog naroda i to nije ništa sporo”, istakao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Jedinica za implementaciju projekta od kraja 2018. nema sredstava za rad. Četiri zaposlenika napustili su prostorije. Telefonski broj više nije dostupan. Na nedosljednost pravnih postupaka zbog nedonošenja odluke Savjeta ministara BiH o gašenju Jedinice upozorila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Zaključili su da se hitno riješe sporna pitanja.

“Odgovorno tvrdim da od trenutka kada se počeo graditi objekat – od avgusta 2014. godine – gradnja objekta je završena za tri godine. Da li je moglo biti urađeno ranije, vjerovatno jeste, ali uz sve probleme koji smo imali – obustave radova, političke i razne moguće opstrukcije, mislim da je gradnja objekta završena uspješno. Objekat danas postoji, mi smo dobili sve pohvale od kreditora i donatora što smo uspjeli u takvom periodu izgraditi veoma zahtjevan i specifičan objekat”, kazao je Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju Projekta.

Ovako po završetku radova izgleda zatvorska ćelija, stomatološka ordinacija, prostorije za rekreaciju zatvorenika – onih za koje se još ne zna – ni ko će biti, ni kada će stići.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.