Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za sigurnost, o migrantima u BiH

Vijesti 19. feb 201912:48 > 12:52
N1

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za sigurnost, za N1 je govorio o migrantima i izbjeglicama koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini. Objasnio je i svoju izjavu da "se građani trebaju preventivno samoorganizirati i poduzeti mjere samozaštite nakon prvih razbojništava i krađe koje su počinili migranti na teritoriji Republike Srpske".

Na pitanje da li je svijestan da je njegova mogla imati i negativne posljedice, Župljanin je odgovorio:

“O tome sam za vašu medijsku kuću govorio jučer. Ne vidim ništa sporno i problematično u toj izjavi. To su problematizirali pojedini mediji iz Federacije Bosne i Hercegovine. Rečeno nije izvučeno iz konteksta izjave, nego iz konteksta rečenice. Iz konteksta su izvučene riječi samoorganizacija i samozaštita. Tako je pokušano napraviti skandaloznu priču. Imamo problem s migrantima i to ne može niko osporiti. Ne možemo reći da nemamo problem i da glavu u pijesak zabijamo. Moja izjava se odnosila na bezbjednosne strukture”.

Zatim je dodao:

“Građani imaju ustavnu dužnost za samozaštitom i samobezbjednosti. To nije pravo, već i obaveza i odgovornost. To ne znači nasilničke mjere. Zakonom je propisano da građani vode računa o svojoj bezbjednosti, pored organa koji su za to zaduženi. U tom smislu je bila uputa da građani ne moraju čekati na reakciju bezbjednosnih organa”.

Dekan Fakulteta za sigurnost se osvrnuo na današnju sjednicu Operativnog štaba za pitanje migranata, posebno govoreći o reakciji nadležnih organa na dolazak migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu.

“Sastanak je potvrda činjenice da imamo ozibljne probleme kojima se organi moraju više posvetiti. Moraju se poduzimati blagovremene radnje i aktivnosti kako bi problemi bili manji. Kretnju migranata ne možemo zaustaviti, u tome nije uspjela niti jedna zemlja. Ono što možemo, to je da vlasti moraju upravljati migrantskom krizom. Očito je da u regionu nema dovoljno saradnje u otklanjanju problema vezanih za migrantsku krizu. Jako je čudno i interesantno da jedna zemlja u regionu više štiti izlaznu granicu, nego ulaznu granicu. Vidjeli smo na se spriječavaju izlasci migranata, a nisu u stanju kontrolisati ulazak migranata”, rekao je Župljanin i dodao:

“Zbog toga je potrebno ojačati bezbjednosne strukture kako bi spriječili nezkonite ulaske. Moramo podvući da su to nezakoniti ulasci”.

Ocijenio je da mora postojati “mjesta za oprez, o čemu govori i izjava direktora Centra za strance, a to je da njih pet od šest dolazi iz kriminalnog miljea”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.