Da li su uhapšeni migranti bili u komunikaciji sa nekim iz BiH?

Vijesti 19. feb 201917:57 > 19:30
N1

Iako je tokom zimskih dana broj migranata koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu značajno smanjen, tokom aktivnosti u uvodna dva mjeseca ove godine, Služba za poslove za strancima BiH locirala je pet migranata koji se dovode u vezu sa međunarodnim terorizmom i jednog koji se dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom i krijumčarenjem. Nakon što su ovi migranti stavljeni pod nadzor, traje provjera podataka vezanih za njihov slučaj. U međuvremenu, govori se i novom migrantskom valu na proljeće, usljed kojeg bi kroz BiH moglo proći do 70.000 migranata.

Iz Službe za poslove za strancima BiH danas stiže informacija – u prva dva mjeseca ove godine među migrantima u Sarajevu i Bihaću locirano i pod nadzor stavljeno šest migranata, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom.

“Trenutno se nalaze u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu gdje im je onemogućena sloboda kretanja, provjeravaju se drugi podaci činjenice i okolnosti. Ilegalno su ušli u BiH, provjeravamo čitav taj njihov put, čitav taj njihov boravak”, kaže Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Radi se o migrantima porijeklom iz Afganistana, dobi od 22 do 34 godine, a pitanje jesu li bili u komunikaciji sa nekim iz Bosne i Hercegovine ostalo je otvoreno. Činjenica da su se u državi našli ljudi koji, kako se navodi u saopštenju službe za poslove sa strancima, predstavljaju prijetnju javnom poretku i sigurnosti BiH ponovo otvara i pitanje efikasnosti kontrole državnih granica.

“Sve ono što je bilo u mogućnosti, zaista treba realno sagovarati – poduzete su mjere kao što su mjere odvraćanja, mjere popunjavanja na geostrateškim pozicijama – prvenstveno dolinom rijeke Drine. Sad imamo priliv oko Bijeljine i na ovim izlaznim dijelovima USK, shodno kapacitetima koji su bili povećani uz pomoć međunarodne zajednice tu su na terenu”, ističe Jasmin Ahić, profesor na fakultetu za kriminologiju, kriminalistiku i sigurnosne studije UNSA.

A povećan bi mogao biti i broj migranata koji će ka obećanim zemljama EU rutom i kroz našu zemlju, u narednim mjesecima.

“Kretanje migranata ne možemo zaustaviti i nisu to zaustavile ni mnoge druge zemlje. Ono što mi moramo uraditi i što vlasti u BiH moraju uraditi jeste da uđu u proces upravljanja migrantskom krizom”, upozorava Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog fakulteta za sigurnost.

Kada je u pitanju Evropska Unija, neka definitivna rješenja kako bi se rješila migrantska kriza – ne postoje, navodi i ministar sigurnosti Mektić. A ne postoji ni odgovor kako će BiH riješiti novi val migranata.

“Kako da ja kažem sad da ćemo mi riješiti.. Ma daj.. Gori sam ja što dođem tu”, poručuje Mektić.

Ipak, rješavati bi mogli uz pomoć najavljene međunarodne donacije za biometrijsku opremu Službi za poslove sa strancima koja bi trebala pomoći u efikasnijem otkrivanju lica koja se dovode u vezu sa terorizmom. Najavljeno i osposobljavanje novih 100 službenika Granične policije. Od drugih mjera – poput konačnog uspostavljanja lokacije kontakt-tačke za saradnju BiH s EUROPOL-om – još uvijek, ništa.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.