Apel bh. državljanki iz kampa u Siriji, kakav će biti odgovor vlasti

Vijesti 20. feb 201919:01 > 19:35
N1

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kako saznaje N1, održan je sastanak u vezi rješavanja pitanja tri bh. državljanke koje se sa devetoro djece nalaze u kampu Roj na sjeveru Sirije. Sastanku su prisustvovali članovi njihovih porodica koji se nadaju da će nadležne institucije posredovati u povratku. Iz nadležnih institucija ranije su za N1 potvrdili da vrše provjere, ali bez detaljnijih informacija za javnost.

Nakon poruka američkog predsjednika – da saveznici, odnosno zemlje koalicije, preuzmu zarobljene borce, sve se više govori i o mogućem povratku dva bh. zarobljena državljanina.

Bježeći iz ratnog sirijskog vihora, iz tzv. Islamske države, tri bosanskohercegovačke državljanke u Siriji zarobljava kurdska vojska. Nakon mjesec dana ispitivanja i zatvorske torture – o čemu su svjedočile članovima porodica, od septembra 2017. godine sa devetoro djece nalaze se u kampu Roj na sjeveru Sirije, u blizini grada Kamišlija. Njihov apel za povratak u Bosnu i Hercegovinu nedavno je odjeknuo u javnosti. Ekskluzivno za N1 o pismu svoje kćerke, molbama i želji bh. državljanki upućenim bh. institucijama – prvi put javno govori jedna od majki.

“Nema dana kada ne mislim na svoju kćerku i njenu djecu, moju unučad. Svim srcem se zalažem i želim da se moje dijete sa svojom djecom vrati jednog dana – da ih vidim, da ih zagrlim, da im mogu pomoći, jednostovano, da im čujem glas. (I prenosite njihov apel?) Jeste, prenosim njihov apel. Njihov apel je takav od prvog dana i onda kada su bile u tzv. Islamskoj državi – da su pogriješile i da samo žele izaći. Uspjele su da se nekako dokopaju kurdske teritorije, predale su se – samo da bi izašle”, kazala je majka jedne bh. državljanke.

Alema Dolamić, govoreći o svojoj sestri, prva je žena koja je početkom 2018. godine javno progovorila o tri bh. državljanke koje se žele vratiti u BiH. Njenu sestru iz Austrije u Siriju 2014. odveo je suprug Nermin Jahić koji je kao borac tzv. Islamske države poginuo u februaru 2017. godine. O detaljima sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova BiH Dolamić nije mogla govoriti:

“Apeluju jer su na izmaku snage. Sestra je strašno i ozbiljno bolesna. Nadam se da će uskoro doći u BiH da joj se pruži pomoć i da će država preuzeti odgovornost da im obezbjedi liječenje i sve ostalo što im zakonom pripada.”

Slična je priča i Senije Muhamedagić iz Cazina. I njena kćerka je iz Austrije sa mužem otišla put Sirije, a potom se odlučila na bijeg.

“Mi nikad ne gubimo nadu i ne odustajemo od toga da će one nama jednog dana doći. Obraćamo se svima, upućujemo apel svim institucijama. Ima nekog pomaka, radi se na tome. Želja nas roditelja je da nam stignu jednog dana, da ih zagrlimo, da se ova agonija i pakao završe zauvijek”, poručila je Senija Muhamedagić.

Iz nadležnih institucija nemaju puno detalja za medije. Mjesecima stižu poruke – vrše se provjere – ne samo žena i djece, nego i zarobljenih muškaraca. Pretpostavlja se da su u zatvorskom dijelu kampa dva bh. državljanina i jedan porijeklom iz BiH, ali sa njemačkim državljanstvom.

“Ne možemo mi ovdje biti rezervna opcija – ko god hoće da dođe u Bosnu i Hercegovinu. Budem negdje na ratištu, ratujem u nekoj terorističkoj organizaciji, a onda kada to na neki način postane opasno – dajte da se vratimo u BiH. Čiji su državljani ti njihovi muževi, čiji su državljani ta njihova djeca… Mi imamo obavezu uvijek da prihvatimo našeg državljanina koji ima naše državljanstvo, to ne možemo ni na koji način da spriječimo. Ako i budemo prihvatali nekoga ko je naš državljanin, vidjećemo – da li je počinio neko djelo, da li je učestvovao u nekim nedozvoljenim aktivnostima i ako jeste istog momenta da bude procesuiran”, istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

“Očito da ima dosta stvari na koje nemamo odgovor. Mislim da to što vi i ja nemamo odgovor – nije problem, mislim da ni vlasti nemaju potpun odgovor na to. Očito da nemamo sve potpune informacije šta će se dogoditi i sa zarobljnim muškarcima, a nažalost i sa ženama i djecom za koje znamo da su već mjesecima u Siriji i Iraku u vrlo neugodnim uvjetima, izložene zaraznim bolestima i svakodnevnim teškoćama za preživljvanje. Iskreno, više sam zabrinut za njih nego za ljude koji su negdje u zatvoru”, dodao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

Dok američki predsjednik zemljama koalicije javno poručuje da preuzmu zarobljene strane borce ili će biti pušteni na slobodu, u BiH se javno ne saopštava – da li će, ko, kada i na koji način garantovati povratak bh. državljanki sa djecom iz kampova.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.