VIDEO Kardinal Puljić za N1 o svećeničkom zlostavljanju djece i situaciji u BiH

Vijesti 22. feb 201914:06 > 14:10
Izvor: N1

Kardinal Vinko Puljić nalazi se u Vatikanu gdje učestvuje na samitu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Na upit novinarke N1 da li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH, da li je bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je kazao:

“U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna”, rekao je.

Zašto to nije upućeno pravosuđu BiH – pitanje je na koje je Puljić odgovorio:

“Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo šta ćemo dalje napraviti”, istakao je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

VEZANA VIJEST

On se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franje, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

“Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo sa tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti”, izjavio je.

“Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo da pristupimo kako raditi sa žrtvama, kako raditi sa onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje dešavaju”, izjavio je Puljić Nini Klenak u Vatikanu.

On je kazao da treba početi od odgoja u porodici.

“Da se formiraju djeca integrirana u osobnosti, onda pitanja Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da budemo hrabri suočiti se sa izazovima na našem putu”, kazao je Vinko Puljić za N1.

Pogledajte video. 

Na samitu u Vatikanu se o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece okupilo se oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Prvi dan ssamita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake. Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja – da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera.

Na samitu se među ostalim svjedočenjima moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kad je imala 15 godina. Ovaj samit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, među ostalima u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.