Načelnik Ejubović: Formirat ćemo krizni štab u Hadžićima

Vijesti 22. feb 201916:30 > 16:31
Srna

Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović izjavio je danas da će ova lokalna zajednica formirati krizni štab i upravljati migrantskom krizom ukoliko nadležne institucije Bosne i Hercegovine ne promijene stanje na terenu.

Obraćajući se novinarima povodom migrantske krize i najavljenog dolaska kontingenta od 250 “problematičnih” migranata u bivšu kasarnu “Ušivak” u Hadžićima iz migracionih centara Unsko-sanskog kantona, Ejubović je rekao da se njegov poziv prvenstevno odnosi na Savjet ministara, Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

“Kao što migranti imaju svoja ljudska prava, tako i mi, građani Hadžića, imamo pravo na bezbjednost. Ukoliko nadležene institucije ne promijene stanje na terenu mi ćemo se vrlo brzo samoorganizovati i samozaštititi. Formirat ćemo krizni štab i upravljati krizom. Kriza neće upravljati nama. Ističem da mi želimo biti dio rješenja, a ne stvaranja problema”, poručio je Ejubović.

Načelnik opštine Hadžići traži da BiH ravnomjerno rasporedi teret migrantske krize.

“Na terenu posljedice migrantske krize trpe opštine Bihać, Velika Kladuša i Hadžići. Pozivamo BiH da ovaj teret ravnomjerno rasporedi. U svakom trenutku mogu se postaviti kontejneri za smještaj migranata na bilo kom pedlju zemlje od istoka do zapada, a ne samo u centrima u Bihaću, Kladuši i Hadžićima”, naglasio je Ejubović.

Iz opštine Hadžići su poručili i da nemaju ništa protiv dislokacije određenog broja migranata iz centara Unsko-sanskog kantona u Kanton Sarajevo radi pružanja bolje zdravstvene zaštite, boljih uslova smještaja i higijene.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.