"Medicina napreduje brzo, a Sarajevo ima odlične onkologe"

Vijesti 25. feb 201919:47 > 20:08
N1

U Sarajevu je održan naučni skup onkologa u saradnji Koc zdravstvene organizacije i MD Anderson Cancer centra, te je govoreno o pristupu novim metodama u liječenju raka.

“MD Anderson Cancer centar je vodeći centar za rak inače se nalazi u Houstonu u Americi i jedina afilijacija takovog centra se nalazi u našoj bolnici u Istanbulu u kojoj dobijate savremene protokole za liječenje raka, radioterapijske i kemotrapijske protokole. Ideja da napravimo nešto ovako u BiH iz razloga što smo željeli da ovako velika imena iz svijeta iz onkologije dovedemo u BiH i pokušamo napraviti kolaboraciju sa našim ljekarima u smislu da im možemo ponuditi ispruženu ruku u slučaju da imaju bilo kakvu potrebu za drugim mišljenjem, bilo kakvu potrebu da nauče nešto novo i da zajedničkim snagama vodimo brigu o BiH pacijentima”, kazala je za N1 Maša Kulić, predstavnica Koc Healthcarea.

Njezina kolegica, Yasemin Bolukbasi kaže da je impresionirama stanjem u univerzitetskoj bolnici.

“U posljednjih 10 godina radim na omogućavanju saradnje sa MD Anderson i svjesna sam značaja saradnje razmjene znanja i iskustava tehnoloških napredaka u radijacijskoj onkologiji. Pošto se onkološka radijacija drastično promjenila u posljednjih 10 godina, mi u MD Andersonu smo sretni što možemo podijeliti svoje znanje sa kolegama iz vaše zemlje. Danas smo imali priliku posjetiti jednu univerzitetsku bolnicu i jako sam impresionirana, ali kao radijacijski onkolog mogu da kažem da vi imate nove mašine, ali mi sada moramo raditi na poboljšanju dosadašnjih i implementaciji novih metoda liječenja vaših pacijenata”, smatra dr. Yasemin Bolukbasi.

Kada je riječ o liječenju kancera, najvažnije je poboljšanje kvaliteta života pacijenta, kaže dr. Hasan Karanlik.

“Kod pacijenata koji pate od raka dojke, nama je veoma važan kvalitet života. Najvažniji dio samog liječenja kancera je poboljšanje kvaliteta života naših pacijenata jer se njihov život u potpunosti promijenio. Iz tog razloga mi moramo da im ponudimo mnogo više od pukog preživljavanja. Mi treba da im obezbjedimo mnogo bolji kvalitet života. iz tog razoga, jako nam je drago da smo ovdje i želimo da podjelimo svoje znanje sa svojim kolegama iz sarajeva. razmjena znanja izmedju kolega iz nase dvije zemlje ce samo doprinjeti kvaliteti lijecenja nasih pacijenata”.

Doktor Kerim Kaban iz MD Anderson Cancer centra je kazao da u Sarajevu postoje odlični onkolozi.

“Imate odlične onkologe u Sarajevu i drago nam je da možemo razmijeniti iskustva sa onkolozima iz Sarajeva jer je onkologija polje medicine koje se razvija veoma brzo. Za medicinu uvijek kažem da joj stalno nedostaje novca da bi brže napredovala, ali kod vas sam susreo toliko mnogo pasioniranih doktora koji su ostvarili zavidan uspjeh u trenutnim uslovima da mi je veoma drago da ćemo nastaviti saradnju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.