Ivanić za N1: Tajni dogovor SDA i SNSD-a

Vijesti 26. feb 201908:49 > 08:55
N1

Mislim da je bilo puno dogovora iza scene, jeste li primijetili kako se više ne priča o promjeni imena Republike Srpske? U suštini, vidljivo je da postoji neka vrsta koalicije SDA i SNSD-a. Mislim da će i jedni i drugi svjesno iscrpljivati javnost. Ovako će još malo dizati tenzije, a onda će na kraju sjesti i i jedni i drugi napraviti mali korak unazad, ispričao je Mladen Ivanić u razgovoru za N1 komentarišući odnose ovih stranaka.

Prema njegovoj ocjeni, oni koji puno galame jedni na druge u stvarnom životu dobro sarađuju.

‘Teze se pojave s vremena na vrijeme, ta velika galama. Svi ti isti koji tako puno galame jedni na druge u stvarnom životu jako dobro sarađuju. SNSD i SDA su bez ikakvih problema zajednički obezbijedili da postoje četiri delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, postoji neka vrsta koalicije između tih stranaka i postoji potrebna većina. Zašto oni ne formiraju Savjet ministara, to je nejasno. Krajnje je vrijeme da to urade, koalicija realno postoji i ona je svima jasna”, potcrtao je on.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o svom mandatu u Predsjedništvu, Ivanić je kazao da je napravljen iskorak.

”U te četiri godine jeste napravljen neki iskorak, ali je napravljen. Da je moglo više – jeste. Trudio sam se da očuvam ustavnu poziciju RS i da Bosni i Hercegovini ne pravim problem. Trudio sam se da ne proizvodim probleme, ali sam bio prinuđen da reagujem na provokacije. Kad god smo mi postigli neki dogovor, javnost je to prihvatila. Mislim da je sve krenulo nepotrebnim manipulacijama zbog popisa. Mogli jesmo više, ali ne mislim da je na meni velika odgovornost jer nijednu krizu nisam proizveo”, poručio je on.

O svom budućem političkom angažmanu…

”Ne razmišljam o kandidaturama na lokalnom nivou. Političari trebaju razmišljati o pozicijama na kojima smo bili. Meni vlast nije glavna po svaku cijenu. Ostat ću politički aktivan. Dužan sam prema 300.000 ljudi koje mi je vlast priznala da su glasali za mene”, zaključio je on.

Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.