Zemlje u kojima se najviše poštuju prava LGBTI posjetilaca

Vijesti 26. feb 201914:34 > 14:40
Pixabay (ilustracija)

Berlinski Spartacus International Gay Guide koji pruža savjete LGBTI+ turistima putem svoje web stranice i mobilne aplikacije analizirao je 197 zemlja svijeta, te zaključio da SAD konstantno bilježe kršenje prava LGBTI+ osoba, te su sa 34. mjesta u 2017. godini pale na 47. u ovogodišnjoj analizi.

Zemlje u kojima se najviše poštuju prava LGBTI+ osoba su Kanada, Portugal i Švedska, dok Bosna i Hercegovina dijeli 47 mjesto zajedno sa SAD-om, Kosta Rikom, Čileom, Hrvatskom i Tajlandom.

Tri zemlje, Kanada, Portugal i Švedska dijele prvo mjesto na Spartacus Gay Travel Indeksu za 2019. godinu, dok 13 europskih zemalja zajedno dijele četvrto mjesto. 

N1/spartacus.gayguide.travel
N1/spartacus.gayguide.travel
N1/spartacus.gayguide.travel
N1/spartacus.gayguide.travel
N1/spartacus.gayguide.travel

Na prvom mjestu su Kanada, Portugal i Švedska, na četvrtom su zemlje poput Austrije, Belgije, Danske, Finske, Španije, Velike Britanije, na 17. mjestu se našla Švicarska, dok je Njemačka na 19. mjestu. Slovenija je 28. a Bosna i Hercegovina Hrvatska, dijele 47. mjesto sa SAD-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.