Emir Zlatar: Dolazi jedan novi ambijent

Vijesti 01. mar 201908:46 > 08:58
N1

Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, govorio je o značaju 1. marta 1992. godine i Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Govoreći o tome da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava na teritoriji cijele države, Zlatar je kazao da mu se čini da je ove godine malo drugačija situacija u odnosu na prethodne godine.

“Jučer sam vidio u najavama od potpredsjednika Republike Srpske, gdje se zvanično ne slavi Dan nezavisnosti BiH, da će ipak biti taj dan po prvi put na neki način obilježen, da će mu se pridati pažnja i značaj kakav zaista ima. Dan nezavisnosti je i po Dejtonu praznik koji treba i može da se slavi na teritoriji cijele BiH jer nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom”, kazao je Zlatar.

Kako je naveo, ne mogu se negiranjem pobiti historijske činjenice.

“To bi bilo kao da donesu predsjednica RS ili Vlada da danas nije petak. Ništa to ne mijenja činjenicu da je danas petak, danas je 1. mart Dan nezavisnosti BiH. Bilo bi bolje da budu zahvalni što ovaj dan postoji”, naveo je Zlatar.

Poručio je da suština referendumskog pitanja 1992. je drugačija od onoga što danas imamo kao ustavno-pravno uređenje BiH.

“Danas je interesantno da imamo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je do jučer bio predsjednik RS, a koji sada sjedi u Sarajevu. Dolazi jedan novi ambijent. On dolazi iz jednog potpuno autističnog prostora gdje je uglavnom bio okružen istomišljenicima, mogao je da radi šta hoće, on je snažna politčka figura, ima jaku stranku. Međutim, ovdje ga niko ne benda na taj način. On je ovdje jedan od nekoliko učesnika u kreiranju bh. političke stvarnosti. Prvi put on sada, nakon nekih 15 godina te samoizolacije, dolazi u Sarajevo, glavni grad države BiH i mora se susresti sa svim tim vjerskim liderima, sa ambasadorima drugih zemalja, sa Bošnjacima, Hrvatima i nacionalnim manjinama. Potpuno jedno novo okruženje za njega”, kazao je Zlatar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad