Narodna skupština RS sutra o uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike

Vijesti 04. mar 201910:29 > 10:33
N1

Drugi nastavak 2. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS) zakazan je za sutra u Banjaluci.

Odmah po njegovom okončanju započet će i treće redovno zasjedanje entitetskog parlamenta, za čiji dnevni red je predloženo 14 tačaka.

Poslanici će u drugom nastavku 2. redovne sjednice razmatrati izvještaj Fiskalnog savjeta RS-a za 2017. godine, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta u 2017., kao i Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za prošlu godinu.

Među preostalim tačkama je i izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a o radu za 2017., kao i izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a za 2017., kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine također za 2017.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zaključka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

U pitanju je građanska inicijativa, čiji inicijatori očekuju da se u parlamentu usvoji zaključak po kojem će se pristupiti izmjenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju, kako bi se besplatni udžbenici uveli od 2020. godine, budući da su iz resornog ministarstva naveli da to nije moguće od naredne nove godine.

Za treću redovnu sjednicu, između ostalog, planirano je usvajanje Prijedloga programa rada Narodne skupštine RS-a za 2019. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad