Dodik u Briselu: Na neka pitanja nema odgovora, ali i to je odgovor

Vijesti 04. mar 201913:00 > 13:15
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Briselu evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, nakon čega je organizovana pres-konferencija.

Dodik je kazao kako su u Bosni I Hercegovini, bez obzira na entitete, svi politički faktori opredijeljeni za približavanje Evropskoj uniji.

Specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, ali svakako da je mehanizam koordinacije dao najbolji modalitet za usaglašavanje svih odgovora na evropska pitanja kako bi se došlo do jedinstvenog odgovora. Odgovore na nivou kantona i oba entiteta i zajedničkih institucija bilo je moguće usaglasiti isključivo kroz mehanizam koordinacije“, kazao je Dodik te dodao:

VEZANE VIJESTI

Prije mjesec dana su bila ovdje tri člana Predsjedništva BiH i rekli smo da ćemo u februaru biti tu da predamo kompletan Upitnik. Naravno da je bilo bez odgovora na neka pitanja, ali i to je odgovor“.

Rekao je i da je BiH pred izazovima da formira novu vlast te da očekuje da to učine u ovom mjesecu.

Posebno želim da istaknem da je BiH opravdano zastala na pitanju o pridruživanju ka EU zbog Sporazuma o romingu u regiji, no spremni smo već sutra da damo nalog i prihvatanje tog Sporazuma i BiH će sigurno kroz nekoliko dana potpisati Sporazum o romingu koja građanima daje jeftiniji roming u regiji“, poručio je Dodik na pres-konferenciji te dodao:

Pred nama stoji da radimo na svim reformama koje su opravdano imale zastoj, ali svakako reforma javne uprave je nešto što moramo staviti na dnevni red. Razgovor s Hahnom i Mogherini je bio veoma srdačan, obostrano smo zaključili da su davno odgovori trebali da stignu, ali sam zahvalan ljudima iz Evropske komisije za razumijevanje specifičnosti odlučivanja u BiH“.

Opširnije u informativnim emisijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad