Niže cijene roaminga od jula?

Vijesti 04. mar 201918:12 > 18:56
N1

Građani zemalja regije od 2021. godine trebali bi imati besplatne međusobne razgovore. Do toga bi trebao dovesti Regionalni sporazum o smanjenju cijena roaminga za zemlje Zapadnog Balkana. Plan je da Sporazum bude potpisan 4. i 5. aprila u Beogradu, a da sa primjenom počne od jula ove godine. No, vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su prolongiranje početka primjene sporazuma.

Potpisivanje sporazuma o smanjenju cijena roaminga pokazalo bi nedvojbenu podršku implementacije digitalne agende i otvorilo bi vrata za pregovore o smanjenu roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana od ljeta ove godine, stav je Vijeća za regionalnu saradnju. Bio bi to i direktan odgovor na potrebe građana.

“Ako ministri potpišu sporazum u Beogradu cijena roaming će biti niža već od jula ove godine da bi do jula 2021. roaming bio potpuno ukinut. Uvjereni smo da će građani osjetiti koristi sporazuma vrlo brzo. Jednostavno rečeno, građani Zapadnog Balkana će pričati više, surfati više i slati više SMS poruka, a plaćati će manje”, poručuje Pranvera Kastrati, viši ekspert u RCC-u.

2021. godina moguća je godina prelaska na “roaming like at home” režim. Međutim, zbog mogućnosti postavljanja kratkih rokova i obaveza koje država treba ispuniti, Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara, zatražilo je da se početak primjene Regionalnog sporazuma prolongira za kraj ove godine. Da je BiH neopravdano zastala poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Najavio je da će BiH ipak staviti svoj potpis na sporazum i građanima ove zemlje omogućiti jeftinije telefonske pozive.

“Članovi Predsjedništva i Predsjedništvo u cjelini su spremni da već sutra daju nalog i obezbijede prihvatanje tog sporazuma i BiH će sigurno biti zemlja koja će 5. aprila potpisati Sporazum o roamingu”, tvrdi Dodik.

Niže cijene roaminga ili njegovo potpuno ukidanje za građane bi bila pozitivna i dobrodošla vijest.

“Vjerovatno bi trebale da budu, jer postoji dosta tih putovanja u zemlje regiona Bosna – Hrvatska, Bosna – Srbija, Bosna – C. Gora i te relacije”.

“Vjerujte da ne pričam, sve što pričam pričam preko WhatsAppa”.

“Mislim da bi trebale da budu niže, prvenstveno isto govorno područje, dosta smo povezani mislim da bi to bilo pravo dobro”.

Prosječna cijena minute odlaznih poziva u zemljama regiona iznosi 0,23 eura, a građani Bosne i Hercegovine, Crne Gore, S. Mаkedonije i Srbije već od 2015. godine uživaju u pogodnostima koje pruža Sporazum o regionalnom roamingu, potpisan u septembru 2014, poručuju iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Sniženje cijena se provodilo u tri faze: prva faza od 30.6.2015. do 30.6.2016. godine, druga faza od 1.7.2016. do 30.6.2017. godine i treća faza od 1.7.2017. godine. Novi sporazum je u pripremi, potpisuju ga vlade država, a RAK će biti zadužen za njegovu primjenu. Imajući u vidu kompleksnost procesa, Bosna i Hercegovina će zatražiti da se početak primjene Sporazuma prolongira do 31.12. 2019. godine.

Dosadašnje aktivnosti doprinijele su padu cijene u roamingu na pozive za 83,5 posto, na SMS poruke za 70 posto od 2014. godine. Do potpunog ukidanja roaminga potrebno je provesti još niz tehničkih, tehnoloških i regulatornih radnji, ističu nadležene institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad