Đonlagić: Nismo izašli na izbore da bi sjedili u hladovini i pljuckali s balkona

Vijesti 05. mar 201914:47 > 14:57
N1

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić za N1 je kazao da se pogrešno koristi teza "ko će sa SDA činiti vlast", jer očekuje da građanska, lijeva komponenta bude aktivni sudionik budućih procesa u predstojećem mandatnom periodu.

Đonlagić je komentarišući odnose unutar Bh. bloka kazao da su u toku dodatne analize i rasprave, šta činiti dalje s obzirom na okolnosti u unutrašnjoj i regionalnoj politici.

“Apostrofirao bih ono što se dešava oko izbornih rezultata u Tuzlanskom kantonu, barem ono što se nas tiče. Dajemo podršku unutar Bh. bloka, pogotovo DF, da SDP preuzme odgovornost, s obzirom na to da imaju najbolji izborni rezultat u BiH unutar Bh. bloka. Da budu aktivni sudionici onoga što treba da se dešava unutar Vlade i Skupštine TK”, izjavio je Đonlagić.

Ocijenio je da nije poenta u tome ko neće biti u vlasti.

“Ja se ne mogu pomiriti sa činjenicom da kompozicija vlasti u kantonu koji baštini socijaldemokratiju, koji je bastion socijaldemokratije, sa najboljim rezultatom , da će recimo kombinaciju činiti SDA, SBB i PDA. Ja se ne mogu pomiriti s tom činjenicom. Većina građana Tuzlanskog kantona želi promjenu, a promjena bi bila da ključne poluge vlasti preuzmu članice Bh. bloka”, izjavio je Đonlagić za N1.

On je kazao da će DF pratiti odluke SDP-a i dati podršku SDP-ovoj tuzlanskoj organizaciji.

On je istakao kako je pogrešno postavljena teza ko će činit vlast sa SDA.

“To je potpuno pogrešna teza. Građanska, lijeva komponenta scene u BiH treba da bude aktivni sudionik budućih procesa koji čekaju državu BiH. Važno je da ta građanska kompomenta bude sudionik kreiranja zakonskih rješenja i sudjelovanja u mandatnom periodu”, poručio je on.

“Šta će u konačnici biti, sačekajmo još neko vrijeme. Da vidimo kako će se odvijati procesi unutar stranaka Bh. bloka. SDP ima najjači legitimitet, najviše mandata. Mi ćemo pratiti odluke najjačeg sudionika Bh. bloka. Mi nemamo dovoljan kapacitet po broju osvojenih mandata, ali siguran sam da ono što čeka državu u narednom periodu zahtjeva aktivno sudjelovanje građanskog koncepta”, poručio je Đonlagić za N1.

“Mi nismo izašli na izbore 2018. da bi sjedili u hladovini i da bi sa tribina i balkona pljuckali. Moje iskustvo govori da iz opoziconih kluba ne možete puno toga promijeniti i ne možete puno utjecati na zakonska rješenja. Pogotovo ono što čeka BiH s aspekta prilagođavanja izbornog zakonodavstva evropskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, potenciranja individualnih građanskih sloboda. Ne bi smjeli propustiti priliku da budemo aktivni sudionici tog procesa, i dijela aktivacije za NATO put BiH. To je generacijska šansa koju građani BiH zaslužuju.”

Kazao je da su pitanja NATO-a ključna za BiH, i da treba dati šansu BiH da krene u reforme ekonomskog i pravnog sistema, a onda aktivno krenuti u borbu protiv korupcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad