Građani BiH godinama daleko od 4G

Vijesti 05. mar 201916:41 > 17:26
N1

Iako je u više navrata najavljivano, uspostava 4G mobilne mreže u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počela. Korisnici mobilnih operatora u Bosni i Hercegovini, inače posljednjoj zemlji u Europi koja još uvijek funkcioniše na 3G mobilnoj mreži u svakom slučaju sačekaće još najmanje pet godina da u cijeloj zemlji bude dostupan 4G.

Prije nekoliko dana u Barceloni je izvedena prva hirurška operacija putem 5G mreže – tokom operacije ljekar Antonio de Lacy je u stvarnom vremenu pružao savjete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora crijeva u bolnici Hospital Clinic u Barceloni.

Paralelno, oko 2.000 kilometara dalje u Bosni i Hercegovini, još uvijek u upotrebi 3G mreža. Ako iz zemlje izađete u bilo kojem smjeru, vaš mobilni uređaj mogao bi biti iznenađen brzinom interneta koju donosi 4G mreža, a koju već nekoliko godina upotrebljavaju zemlje regiona.

A već nekoliko godina najavljuje se uspostavljanje 4G mreže i kod nas, iako u čarima postojeće 3G mreže ne uživamo još uvijek svi – pokrivenost je na 95% stanovništa, prema procjenama RAK-a.

“Politika sektora će biti vrlo brzo gotova onda odmah i 4G mreža. Otprilike kao što su mi rekli iz telekom operatera za 6 mjeseci će biti puštena mreža”, izjavio je Ismir Jusko, Ministar saobraćaja i komunikacija BiH.

Devet mjeseci i 16 dana poslije, 4G mreža nije puštena, a najavljuje se da ipak uskoro ipak mogla biti.

“Kad je u pitanju 4G mreža, u ovom trenutku čekamo samo mišljenja relevantnih institucija u BiH koja su neophodna da bi se odluka u konačnoj verziji – u prijedlogu pojavila na Savjetu ministara. Neka mišljenja od nekih insititucija smo dobili i mislim da je pri samom kraju da dobijemo od ostalih i ne vidim ni jedan jedini razlik da nakon upućivanja kompletiranog prijedloga odluke za dodjelu licence za 4 generaciju mobilne telefonije postojećim telekom operatorima ne bude odmah”, kazao je Predrag Kovač, generalni direktor RAK-a.

A kada poslije formalno pravnih saglasnosti nastupi “odmah”- odnosno prođe rok od 30 dana kojih RAK ima da izda dozvole postojećim operatorima, proći će i otprilike pet godina da cijela Bosna i Hercegovina bude pokrivena 4G mrežom.

“Prema odluci je definirano da telekom operatori, kakvo je sad stanje trenutačno, imaju period od pet godina, da u roku od pet godina – naravno u prvoj godini pokriju 50% teritorije BiH”, naveo je Vlatko Drmić, pomoćnik u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

BiH je posljednja evropska zemlja koja nema 4G mrežu, a ako bi se s implementacijom krenulo ove godine – 2020. bi pola države imalo 4G, 2022. 75% teritorije, a 2024. godine bi cijela Bosna i Hercegovina imala 4G mrežu.
A kada, u godinama koje dolaze – 4G mreža pronađe svoj put do Bosne i Hercegovine, aktualiziraće se i neka druga pitanja. Kao ono, hoće li implementacija 4G mreže podrazumjevati i sigurnosnu zaštitu od eventualnih cyber zloupotreba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad